Landstede Basketbal bereikt bekerfinale

| 14-02-2019

Landstede Basketbal wint donderdagavond in een bloedstollend spannend bekerduel van Dutch Windmills en plaatst zich daarmee voor de bekerfinale. Na de 72-73 zege in Dordrecht zegevieren de Zwollenaren een week later in eigen huis met 91-87. In de bekerfinale treft Landstede Basketbal nu de winnaar van de confrontatie tussen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden.

© André Rump
© André Rump

In het Theater van de Sport beginnen de Dordtenaren uitmuntend aan de bekerstrijd. Waar de ballen van de ring blijven glijden aan Zwolse aanvalszijde, zijn de bezoekers uiterst doeltreffend. Alec Wintering is snel en heeft een zuiver schot, Shavon Coleman schiet raak vanuit alle hoeken en als Lavonte Dority een driepunter binnenjast is het 8-15. The Hammers moeten het van hun afstandsschot hebben: Sherron Dorsey-Walker, Nigel van Oostrum en uiteraard Olaf Schaftenaar treffen. Naar het einde van het eerste kwart toe vinden ook de Dordtenaren dit wapen. Het begint met Shavon Coleman en dan begint het precisiebombardement van Ryan Richardson. Het is stil in de zaal met een 18-26 kwartstand.

In kwart twee blijven de Zwollenaren moeizaam zoeken naar oplossingen. Het verschil loopt op naar veertien punten als Pim de Vries drivet voor 19-33. Dan breekt een waar afstandsbombardement aan: twee keer Sherron Dorsey-Walker en tweemaal Olaf Schaftenaar verkleinen de achterstand. Als Nigel van Oostrum een steal pakt en op de break 38-42 aantekent, staat het publiek op de banken. Dan krijgt Noah Dahlman een opzettelijke fout en legt Alec Wintering de ruststand vast op 38-44.

© André Rump
© André Rump

De Zwolse thee doet wonderen. Wat een felheid en elektriciteit is er na de pauze. Kaza Kajami-Keane snoept verdedigend vele ballen af en verdeelt het spel zoals hij het wil. Olaf Schaftenaar en Sherron Dorsey-Walker rammen weer driepunters door de ring en Noah Dahlman buffelt de punten bijeen. Een 11-0 run geeft een Zwolse voorsprong van 51-46. De emoties lopen hoog op en Ryan Richardson en coach Geert Hammink krijgen in een enkele actie beiden een technische fout. Topvrijeworpschutter Sherron Dorsey-Walker bedankt met twee scores. De Zwollenaren hebben het momentum en nemen het heft in handen, ondanks loepzuivere driepunters van Ryan Richardson. Na een kwart van 31-15 staat er een 69-59 tussenstand op het bord.

Dutch Windmills geeft echter niet op. In het slotkwart schiet de ploeg maar liefst vijf driepunters en mag Ryan Richardson tot tweemaal toe drie vrijeworpen verzilveren. Het wordt daarmee een ware puntje-puntje-wedstrijd. Landstede Basketbal heeft echter voldoende surplus om stand te houden. Een uiterst belangrijk ‘hoekje’ van Ralf de Pagter zorgt voor 87-84, waarna de Dordtenaren dreigen maar niet meer kunnen bijten. Vanaf de vrijeworplijn sprokkelt de thuisploeg genoeg punten bijeen voor de winst. De bekerstrijd eindigt en de Zwollenaren halen opgelucht adem. Nieuwkomer Dutch Windmills komt net tekort.

© André Rump
© André Rump

“Uiteindelijk verliezen we hier in het derde kwart”, reageert Dutch Windmills-coach Geert Hammink na afloop. “We beginnen met een hoge intensiteit, maar in het derde kwart was het drijfzand. Het duurde te lang om om te schakelen. Met de rust zei ik dat we met een halve teen in de finale stonden.” Landstede-coach Herman van den Belt heeft kort na de wedstrijd eveneens dubbele emoties: “We hadden moeite stops af te dwingen en spelers te stoppen. We schieten op een gegeven moment tweepunters tegen 25 procent. We moesten het uit onze tenen halen. Hier word je beter van. We staan in de finale!” En die finale speelt Landstede Basketbal op zondag 31 maart in eigen huis. De tegenstander is dan Donar of Zorg en Zekerheid Leiden.

Punten;
Sherron Dorsey-Walker 24; Olaf Schaftenaar 19; Noah Dahlman 18; Kaza Kajami-Keane 14; Nigel van Oostrum 8; Ralf de Pagter 4; Kevin Bleeker 3; Kayel Locke 1

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws