Lambert Bouwman: ‘Handbal is net fietsen’

| 03-10-2013

“Handbal is net als fietsen, dat leer je ook niet zomaar in één dag. Het is vooral oefenen, doen en uiteindelijk resultaat boeken. Zo is het ook bij handbal.” Dat zegt Lambert Bouwman, trainer van het eerste damesteam van SV Zwolle Handbal. Die ploeg begint zondag als promovendus aan de competitie in de eerste klasse Oost. “De competitiestart gaat lastig worden, maar uiteindelijk zijn wij eerste klasse waardig. Anders was ik er ook niet aan begonnen.”

In 2005 was Bouwman ook al trainer bij de Zwolse handbalvereniging, acht jaar later keert hij terug als trainer van het eerste damesteam. Zondag wacht voor zijn ploeg de ouverture tegen kampioenskandidaat SDOL. “SDOL is afgelopen seizoen tweede geworden in de eerste klasse Oost en ik heb gehoord dat ze dit seizoen voor de titel willen gaan. Het kan zondag beide kanten op. Of wij krijgen vleugels en gaan mee in het niveau, of het wordt een walk-over. SDOL is in ieder geval een hele sterke tegenstander”, zegt Bouwman, die in augustus met zijn dames aan de voorbereiding begon. “Dat is anderhalve maand, veel te kort. Daarbij waren er in de eerste weken nog wat speelsters op vakantie, waardoor het proces niet echt op gang kwam. Het heeft nog even de tijd nodig.”

Die tijd neemt de Zwolse handbalploeg, maar toch wacht zondag al de seizoensopener. Een lastig duel tegen SDOL, maar volgens Bouwman kan de seizoensstart sowieso moeilijk worden. “Mede door dat proces. We hebben de laatste weken tegen eersteklassers uit het district Noord geoefend, dat ging met ups en downs. Maar toch zijn we nog niet waar we willen. We moeten handbaltechnisch stappen voorwaarts maken, want in de eerste klasse ga je het niet meer redden op alleen mentaliteit. Dat kost tijd en misschien wel punten, maar we moeten blijven geloven in onze manier van spelen. En dan niet vervallen in het oude spel van vorig jaar”, zegt de kersverse trainer.

Uiteindelijk verwacht Bouwman dat zijn ploeg eerste klasse waardig is, maar dit schreeuwt hij niet van de daken. “Ik kan nu stoer gaan doen en roepen dat we bij de bovenste vijf willen eindigen, maar dat is in het donker kijken. In eerste instantie willen we overleven in de eerste klasse, dat is even het belangrijkste. Na vier á vijf wedstrijden kan ik de doelstelling misschien concreter maken, maar nu niet. Dat ligt aan de snelheid van de ontwikkeling, hoe snel het zich vormt. Maar in deze ploeg zit zeker genoeg potentie.”

Handbal, SV Zwolle Handbal, Lambert Bouwman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws