Laatste twee winnaars Ster worden prof

| 14-09-2011

Wie de Ster van Zwolle wint, die kan wel wat. De Zwolse wielerklassieker, steevast de start van het nieuwe wegseizoen voor amateurs, bracht in het verleden al diverse profrenners voort. Meerdere renners wonnen de Ster als profrenner, maar een aantal werd ook pas prof nadat zij de Zwolse wielerronde op hun naam hadden geschreven, zoals Frits Pirard en Marc Wauters. Met Bert-Jan Lindeman en Barry Markus is dat lijstje inmiddels gegroeid. De twee laatste winnaars van de Ster tekenden deze week een tweejarig profcontract bij Vacansoleil-DCM.

© Annet van Raalten

Lindeman (22) en Markus (20) lopen beide al vanaf 1 augustus stage bij de World Tour-ploeg en startten deze week namens Vacansoleil in de Ronde van Groot-Brittannië. Ondertussen zit Markus, afkomstig uit de opleidingsploeg van Rabobank, thuis met een gebroken sleutelbeen. In de derde etappe kwam hij hard ten val en moest hij de strijd staken. De afgelopen periode heeft hij teammanager Daan Luijkx echter overtuigd van zijn kunnen. Markus beschikt over een stel snelle benen en wist in 2011 vier keer te winnen. Zijn eerste zege van het seizoen was direct de Ster van Zwolle, waar hij zijn toekomstig ploegmaat Bert-Jan Lindeman opvolgde.

Lindeman zelf wordt al twee jaar nauwlettend gevolgd door Vacansoleil-DCM en viel ook als stagiair op. In de zwaarste rit van de Ronde van Denemarken eindigde hij knap als vijfde en werd eerder deze week geselecteerd voor het WK beloften. Ook in Engeland laat de geboren hardrijder zich weer zien door na drie lastige etappes achtste te staan in het klassement. “Op het moment dat we iemand een stage contract geven dan weten we meestal allang wat iemand kan”, licht ploegleider Michel Cornelisse, zelf tweevoudig winnaar van de Ster, toe. “Echter als je met ze op pad bent dan zie je het vuur in iemand. Markus en Lindeman lieten meteen zien zeer gretig te zijn. Daarnaast zit in beide nog veel groeimarge.”

© Dennis Schnöink

“Tot op heden staan de jongens die bij ons prof worden er direct in het eerste jaar en groeien ze langzaam verder”, vult Jean-Paul van Poppel aan. “Als buitenstaander vond ik dit altijd bewonderenswaardig aan Vacansoleil en dit jaar heb ik het kunnen analyseren als ploegleider. Mijn conclusie is dat het onder meer komt doordat ze de ruimte en het vertrouwen krijgen om ook af en toe voor eigen kans te kunnen rijden.” Beide voormalig winnaars van de Ster hebben een tweejarig contract getekend, omdat de reglementen van de UCI het niet toestaan om een eerstejaars prof voor een kortere periode onder contract te hebben.

Wielrennen, Ster van Zwolle, Bert-Jan Lindeman, Barry Markus

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws