Kogel is door de kerk: Topvolleybal zwaait af

| 24-04-2019

Coníche Topvolleybal Zwolle houdt per direct op te bestaan. Na een overlevingstocht van een aantal weken is het toch niet gelukt om de benodigde randvoorwaarden te creëren, waardoor de stekker eruit is getrokken. Onder de vlag van VC Zwolle gaat het nu verder in de tweede divisie.

© Jan Burgman Fotografie

Topvolleybal Zwolle degradeerde onlangs uit de eredivisie, maar in de weken voorafgaand aan die degradatie werd al duidelijk dat de zaken er niet goed voor stonden. Om de licentie op een verantwoorde manier te kunnen behouden, waren er, kort gezegd, geld en bestuursleden nodig. Een sponsorbedrag van 15.000 euro werd gezocht, maar dat bleek te veel van het goede. “Het lukte niet om het op een verantwoorde manier georganiseerd te krijgen. Geld is een ding, maar ook in combinatie met de organisatie. Daar bleef niet veel van over”, zegt Henk van Dijk, de beoogde nieuwe voorzitter van VC Zwolle.

Van Dijk kreeg enkele weken geleden al het idee dat het wel eens voorbij kon zijn. Er werd nog een noodoproep de deur uit gedaan, maar op dat moment was Topvolleybal Zwolle eigenlijk al kopje onder. “Die oproep deed zijn naam eer aan”, weet Van Dijk nu. “Een week of vier geleden zaten we bij elkaar om op zoek te gaan naar mogelijkheden. Toen was het al spannend, maar er was wel veel energie. Vorige week was het doek eigenlijk al wel gevallen, maar dan blijf je het proberen. Toch is het niet gelukt. Jammer? Dat is een understatement.”

© Jan Burgman Fotografie

VC Zwolle, de moedervereniging van Topvolleybal Zwolle, gaat in de tweede divisie verder. Het tweede team van de club speelde al op dat niveau en die ploeg gaat door als Heren 1. Er zijn ambities om vervlogen tijden terug te halen, maar die worden wel heel voorzichtig geuit. “Als je nu kijkt naar onze dameslijn, zo zou het ook bij de heren moeten. Bij de dames stromen er speelsters door vanuit het tweede, waaronder ook Zwollenaren. Uiteindelijk willen we op die manier weer aan een topteam bouwen, maar dat gaat wel even duren. Als dat over tien jaar voor elkaar is, hebben we het alsnog goed gedaan.”

Van het huidige Topvolleybal Zwolle blijven niet veel spelers over. Jonas Mulder blijft wel bij de club, maar gaat volleyballen in een lager team. Reinold Schoonhoven heeft er ook wel oren naar om te blijven. “Dat is toch iemand van onze club. Als de topdivisie gerealiseerd kon worden, waren er wel wat spelers die wilden blijven. Nu vind ik dat gevaarlijk om te zeggen”, duidt Van Dijk, die er nog niet echt aan kan wennen dat Zwolle straks slechts in de tweede divisie speelt. “Goh, ja. Als je dat zo zegt, denk je toch: verdorie, tweede divisie. Maar het is zoals het is.”

Volleybal, VC Zwolle, Topvolleybal Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws