Koch (38) maakt rentree in peloton Ster

| 01-03-2018

Raymond Koch bekeek een jaar geleden de Ster van Zwolle vanuit de auto. Hij hielp zijn clubgenoten van Hanzerenners Zwolle als mecanicien. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want Koch besloot weer op de fiets te stappen en rijdt zaterdag zelf de Ster. “Daar ben ik wel content mee”, lacht de Zwolse wielrenner.

© Annet van Raalten

Ergens had hij een jaar geleden al een beetje afscheid genomen van wedstrijden als de Ster van Zwolle. In 2017 reed hij voor het derde jaar op rij niet mee in het peloton en in die periode maakte hij vooral naam als specialist in het eten van pannenkoeken. Hij werd drie jaar achter elkaar Nederlands kampioen pannenkoeken eten, maar stapte in 2017 ook weer op de fiets. “Het begon eigenlijk tijdens de Ster weer een beetje te kriebelen”, vertelt Koch. “Nu train ik weer een uur of tien in de week en rij ik één wedstrijd in de week. Ik ben verslaafd aan de fiets en vind het spelletje gewoon nog hartstikke mooi.”

Het heeft tot resultaat dat de 38-jarige Koch zaterdag, ijs en weder dienende, na drie jaar zijn rentree maakt in de Ster van Zwolle. Hij doet dat in het shirt van Hanzerenners Zwolle en rijdt samen met clubgenoten Simon Broekhuis, Ruben Hiddink, Heini Koornberg, Tino Oosterlaar, Pim Poortinga, Remy Reints en Kamiel Vleeming. Koch verwacht logischerwijs een pittige koers, want de weersomstandigheden kunnen wel eens een heroïsche strijd opleveren. “Als de voorspellingen kloppen, denk ik dat er hooguit een man of dertig, veertig aan de meet komt. Daar komen maar een paar Hanzerenners voor in aanmerking.”

© Annet van Raalten

Over zijn eigen prestaties is Koch uitermate realistisch. Hij behoort zaterdag tot de oudgedienden van het peloton en hoeft niet aan finishen te denken. “Ik moet realistisch blijven en dat is te hoog gegrepen. Heini, Pim en Kamiel, die komen er eventueel voor in aanmerking. Ik wil er de eerste dertig kilometer vol in gaan, om vervolgens in waaier twee of drie plaats te kunnen nemen. Als ik er dan bij de Lemelerberg en de eerste lus bij Zwolle nog bij zit, ben ik tevreden. Ik probeer me in de strijd te mengen, zodat de mensen zich afvragen wie die grote beer van Hanzerenners toch is”, grijnst Koch.

De Hanzerenners kunnen traditiegetrouw rekenen op vele steunbetuigingen. Spandoeken, aanmoedigen langs de weg en afstekende jeugdleden, het is vaste prik. “Het lijkt dan soms alsof je door een blauwe haag rijdt”, doelt Koch op de clubkleuren. “Het is altijd mooi, dit keer ook omdat het live op Eurosport komt. Daarnaast is RTV Oost er de hele dag bij en Drenthe ook, dacht ik. De hele vereniging is van de partij, dus het wordt weer een mooie dag.” De 58ste editie van de Craft Ster van Zwolle begint zaterdag om 12.00 uur op het Grote Kerkplein. Rond 16.15 uur is de finish op de Ceintuurbaan.

Wielrennen, Ster van Zwolle, Hanzerenners Zwolle, Raymond Koch

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws