Knieblessure maakt Fillet sterker dan ooit

| 14-11-2017

Het is voor iedere sporter zo'n beetje de ergste nachtmerrie: een kruisbandblessure. Het overkwam de Zwolse hockeyster Michelle Fillet, die daardoor ruim tien maanden aan de kant stond. Inmiddels maakt de spits van Kampong weer speelminuten en was ze zelfs alweer goed voor een goal. “Ik ben fitter dan ooit”, stelt Fillet.

Het was op 26 november van het vorige jaar. Fillet speelde met Jong Oranje de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap, de tegenstander was Korea. Nederland werkte een gewonnen wedstrijd af, want de opponent kon amper tegenstand bieden en werd met 10-2 verslagen. Het was echter vooral de wedstrijd waarin Fillet ineens kermend van de pijn op de grond lag. “Ik weet nog precies hoe het liep. Het was een bal door de as. Ik maakte een beweging naar rechts, om te draaien. Op dat moment knikte mijn knie naar binnen en had ik direct enorm veel pijn. Ik ging liggen en begon te schreeuwen, voelde gelijk dat het niet goed was. Daarna is het heel snel gegaan”, vertelt de hockeyster.

Het was einde wedstrijd, einde toernooi. Er werd de volgende dag een MRI-scan gemaakt en daaruit bleek dat er een scheur in haar voorste kruisband zat. Het was nog enigszins positief nieuws, omdat er verder geen schade was. “Geen kraakbeen kapot, helemaal niets. Daar heb ik wel geluk mee gehad. Ik kreeg de keuze: of in Chili blijven of naar huis. Ik wilde graag naar huis en ben met mijn vader naar huis gevlogen”, zegt Fillet. Na die vlucht begon het revalidatietraject. Er volgde een operatie en daarna een periode van negen maanden herstellen. Dat vergde nogal wat van de Zwolse, want ze moest onder andere stoppen met haar studie. “Ik was daar net mee bezig, dus was het verstandiger om te stoppen. Ik ben teruggegaan naar Zwolle.”

Fillet startte haar revalidatie bij de KNVB in Zeist, zodat het qua reizen te doen bleef. In het tweede deel van de herstelperiode meldde ze zich weer bij Kampong, waar ze met bal en stick aan de slag mocht. “Ik heb het op deze manier gedaan, omdat het qua reistijd goed te doen was. Maar ook omdat het dan wat minder lang leek te duren. Je werkt van deel tot deel en dat is me goed bevallen. Het was ook niet vervelend, ik wist toch dat ik niets kon”, lacht Fillet, die het uiteindelijk nog wel voor de kiezen kreeg. De Zwolse moest geduld hebben, om haar knie volledig te laten herstellen. En juist dat vergde veel. “Na acht maanden kon ik al minuten maken, maar dat wilde ik niet. Ik wilde het goed laten herstellen. Dat was wel pittig. Je moet dan echt wachten tot je weer kunt spelen…”

Na ruim 10,5 maand was daar dan het moment: ze mocht de wei weer in. Fitter dan ooit, want ze greep haar blessure aan om fysiek een stap te maken. “Ik heb het direct als een kans gezien om heel fit terug te komen. Dat is gelukt, want ik ben nog nooit zo fit geweest. Ik merk in wedstrijden nog wel dat ik ritme mis, maar dat is logisch”, zegt Fillet. Haar comeback komt voor Kampong als geroepen, want de eerste seizoenshelft leverde niet het gewenste resultaat op. De Utrechters staan op een magere achtste positie en missen vooral wat goals. Laat dat nou net een specialiteit van Fillet zijn. Ze liet het al even zien, want tegen Groningen was ze goed voor een treffer. “Het is niet zo gelopen als we wilden. Het is nu winterstop en na de winterstop gaan we knallen. We hebben nog een hele helft om het te draaien.”

Geen zaalhockey
In de winterstop is het voor hockeyers gebruikelijk om mee te doen aan de zaalcompetitie. Fillet laat dat aan haar voorbij gaan. “Ik doe nu even twee weken niets en ga dan weer beginnen. Ik heb besloten om niet mee te doen aan het zaalhockey, omdat de zaal meer druk op mijn knie geeft. Dit jaar even niet en dan zien we daarna wel weer verder.”

Hockey, Michelle Fillet

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws