Kloos: ‘Thuisvoordeel is een groot wapen’

| 28-04-2016

Voor Landstede Basketbal breekt zondag 1 mei de belangrijkste fase van het seizoen aan. Twee weken geleden werd na 28 competitieduels de reguliere competitie voor het eerst in de historie als nummer één afgesloten, waardoor de Zwollenaren in de play-offs nu over thuisvoordeel beschikken. Een belangrijk gegeven, want de ploeg van coach Herman van den Belt verloor dit seizoen tot dusver slechts één thuiswedstrijd.

© Annet van Raalten

Er werden in de competitie veertien thuiswedstrijden gespeeld. Dertien van de veertien werden winnend afgesloten, alleen Leiden vertrok met een overwinning uit Zwolle. Een balans om akelig trots op te zijn, want niet veel ploegen krijgen het voor elkaar om in eigen huis ruim negentig procent van de wedstrijden te winnen. De ingrediënten voor het succes? Landstede-guard Ewoud Kloos legt het zo uit. “Allereerst ons publiek, dat is heel erg mooi. Zeker dit seizoen zijn de fans heel betrokken”, begint Kloos. Maar er is meer. “Wij hebben een mentaal sterke ploeg, dat moge duidelijk zijn. We laten ons niet zo snel uit het veld slaan, zeker thuis niet. En uit heb je het nog wel eens lastig, met de scheidsrechter of het publiek. Thuis is dat anders en zijn we heel sterk. Hopelijk blijft dat ook zo in de play-offs, het is een groot wapen.”

Want het is natuurlijk allemaal heel leuk, die uiterst positieve thuisreeks. Maar kopen doe je er op dit moment nog niets voor. Het helpt lekker mee, maar in de komende weken gaat het pas echt om de hoofdprijs. Al kan een vergelijkbare thuisbalans wel voor iets moois zorgen. “Ja, als we thuis alles winnen, dan zijn we landskampioen. Maar zo makkelijk zal het niet zijn”, lacht Kloos, die samen met zijn ploeggenoten uit een wedstrijdloze periode van twee weken komt. Dat wil echter niet zeggen dat het ritme verdwenen is. “Zo voel ik het in ieder geval niet”, aldus Kloos. “We hebben geprobeerd om de play-offs na te bootsen. De ene dag een intensieve wedstrijdvorm, gevolgd door een wat rustigere training. Ik denk dat deze periode uiteindelijk zelfs positief is.”

© Annet van Raalten

De play-offs beginnen voor Landstede Basketbal zondag met een thuiswedstrijd (15.00 uur) tegen SPM Shoeters. Van de vier keer dat beide ploegen elkaar dit seizoen troffen, stapte Landstede driemaal als winnaar van de vloer. Toch is Kloos op zijn hoede. “Den Bosch heeft spelers als Arvin Slagter en Kees Akerboom en die weten wel wat winnen is. Zeker in de play-offs. We gaan het niet zomaar even doen, het worden hele zware wedstrijden”, zegt de guard, die dan ook een flinke strijd verwacht. “Fysiek, omdat er in de play-offs ook altijd iets meer mag, maar ook mentaal. We spelen zo’n beetje om de dag en je moet je toch telkens weer opladen. Ik verwacht dat het een groot spektakel gaat worden.”

Basketbal, Landstede Basketbal, Ewoud Kloos

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws