Klaas Jan Arkema verrast op kwart triatlon

| 20-09-2014

Klaas Jan Arkema is zaterdag knap tweede geworden op de kwart triatlon van de vierde Triathlon Zwolle. Voor 1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen had de 23-jarige Zwollenaar, die uitkomt voor Triade en bezig is aan zijn eerste seizoen als triatleet, slechts 1 uur, 57 minuten en 42 seconden nodig. Daarmee finishte hij ruim een minuut na winnaar Stefan Overmars uit Hilversum: 1:56:24. Apeldoorner Martijn Paalman werd derde, met een tijd van 1:58:43.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

“Het ging heel goed”, vertelt Klaas Jan Arkema kort na zijn uitstekende prestatie. “Het zwemmen was zwaar, mede door een ietwat overbelaste schouder. Het was voor mij in het water vooral een kwestie van aanklampen, om vervolgens het verschil te maken op de fiets”, zegt de jonge triatleet van Triade, die duidelijk een voorkeur heeft voor het onderdeel fietsen. “Ik ben werkzaam als fietskoerier bij Cycloon, dus wat dat betreft maak ik op de fiets voldoende kilometers.” Arkema stapte aan de Milligerplas in Stadshagen dan ook als tweede van de fiets. Met slechts een paar seconden achter hem Martijn Paalman. “Ik wilde het karwei op het laatste onderdeel afmaken, maar het gat met de koploper was te groot. Daarnaast kreeg ik tijdens het lopen wat last van mijn enkel, dus koos ik voor de dood of de gladiolen. En gelukkig pakte dat goed uit, met een tweede plaats als bekroning.”

Als eerstejaars triatleet stond Arkema logischerwijs voor de eerste keer aan de start van de Triathlon Zwolle. Het terrein was voor hem echter niet onbekend. “Ik ken het parcours goed. Ik ben in Hasselt opgegroeid en ging altijd in Zwolle naar school. Het parcours was wat dat betreft zeker geen uitdaging voor mij”, aldus de Zwollenaar, die al met al zeer blij is met zijn optreden. “Ik ben al een keer eerder onder de twee uur gebleven, maar dit is absoluut een nette tijd.” In de komende jaren verwacht de talentvolle Arkema zeker progressie te boeken. “Dat is haalbaar. Vooral op het onderdeel zwemmen moet ik makkelijk sneller kunnen. Bovendien ben ik nog jong en moet dus meer hardheid opdoen.”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Bij de vrouwen zegevierde op de kwart triatlon Nicole Voet uit Renkum in 2:06:49. Het podium werd gecompleteerd door Renate Post en Saskia Derks. De Zwolse Pleuni de Boer finishte keurig als vijfde (2:21:45). Beste triatleet op de achtste triatlon was Nijverdaller Montell Veldhuis. Met een tijd van 1 uur, 3 minuten en 17 seconden troefde hij Bart Veurink (Hardenberg) en Kees Timmerman (Den Ham) af. Zwollenaar Wilbert Broekhuizen finishte als vierde. Hij kwam slechts tien seconden tekort voor het podium. Elianne Huitema (1:12:32) uit Zwartsluis was - net als vorig jaar - de sterkste van het damesveld. Marije Dankelman en Deborah Wissink werden respectievelijk tweede en derde. In totaal deden er aan de vierde editie van de Triathlon Zwolle een recordaantal van vijfhonderd triatleten mee. Ook kende de Zwolse triatlon voor de tweede keer een paratriatlon, voor teams van drie para-triatleten.

Triatlon, Triade, Triathlon Zwolle, Klaas Jan Arkema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws