Kevin Schutte ‘groeit’ bij Hofstra University

| 18-06-2018

Het gaat basketballer Kevin Schutte voor de wind. De 20-jarige Zwollenaar maakte in de zomer van 2017 de overstap van de jeugdopleiding van Landstede Basketbal naar Hofstra University en kijkt tevreden terug op zijn eerste jaar in Amerika. “Het afgelopen jaar is zeer goed verlopen”, stelt de 2.06 meter lange center, die zich momenteel met het Nederlands team onder 20 voorbereidt op het EK voor B-teams in het Bulgaarse Sofia.

“Ik heb een zogeheten ‘redshirt year’ achter de rug”, vertelt Schutte, die daardoor geen wedstrijden mocht spelen voor Hofstra Pride, het collegeteam van Hofstra University. “Dat klopt. Daar heb ik zelf ook mee ingestemd. Het gaf mij de ruimte om mij volledig en met minder druk op school te richten. Daarnaast kreeg ik de gelegenheid extra hard te trainen in de fitness. Doordat ik geen wedstrijden hoefde te spelen, kon ik twee keer zo intens trainen als mijn ploeggenoten”, aldus de atletische Kevin Schutte, die vooral fysiek in Amerika enorm is gegroeid. “Ik ben inderdaad tien kilogram aangekomen en dit betreft allemaal spiermassa.”

Voor de Zwollenaar stond het eerste jaar aan de andere kant van de oceaan vooral in het teken van investeren. Komend seizoen moet het gaan gebeuren. “Het wordt keihard werken en vechten om zoveel mogelijk speelminuten”, zegt de jonge center, die na een jaartje meetrainen weet wat er van hem wordt gevraagd. “Ik heb de andere ‘big guys’ nu gezien en ik kijk erg uit naar het nieuwe seizoen.” Voordat het zover is staat er voor Schutte echter eerst nog een vol programma met Oranje op het programma. “Ik zit met Nederland onder 20 in voorbereiding op het EK, dat van 13 tot en met 22 juli in Bulgarije wordt gehouden. En na dat Europees kampioenschap ben ik nog voor Nederland B uitgenodigd voor een toernooi in Italië.”

Schutte is dankbaar dat hij bij genoemde nationale ploegen de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen en beter te worden. “We hebben met onder 20 inmiddels drie keer geoefend tegen Nederland B, waar bijvoorbeeld ook voormalig Landstede-center Nick Oudendag voor speelt. Die drie duels gingen weliswaar allemaal verloren, maar wij wisten als ploeg wel veel vooruitgang te boeken”, aldus Kevin Schutte, die met vertrouwen uitkijkt naar het EK. “Ik heb er een goed gevoel bij. We hebben een leergierige groep en zijn nu met zijn allen onderweg naar België, voor een oefenwedstrijd tegen de onder 20 van België. Daar heb ik veel zin in”, vertelt de gretige Zwollenaar, die nog meer uitkijkt naar de start van het EK. “Zeker. Ik heb immers lang moeten wachten op het spelen van officiële wedstrijden.”

Basketbal, Landstede Hammers, Basketball Academy Zwolle, Kevin Schutte

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws