Kampioen PBSZ vecht tegen degradatie

| 27-06-2016

Zo speel je in een Europees toernooi met landskampioenen en zo vecht je in eigen land tegen degradatie. Voor Pelikaan Beach Soccer Zwolle (PBSZ) is het ene jaar het andere niet, want de regerend landskampioen moet op dit moment alle zeilen bijzetten om in de eredivisie te blijven. Op 17 juli moeten de Zwolse beachvoetballers de afdaling zien te voorkomen. “Dat wordt nog lastig zat”, weet trainer Folkher Langejans.

© Annet van Raalten

Het was in beachsoccerland de stunt van de eeuw. Pelikaan Beach Soccer Zwolle dat de landstitel veroverde, daar had niemand rekening mee gehouden. Het lukte echter wel en daardoor mocht PBSZ zelfs naar de Euro Winners Cup op Sicilië. Eenmaal terug in eigen land begon de nieuwe competitie en daarin was plots alles anders. Er werd meer verloren dan gewonnen en afgelopen weekend moest PBSZ zelfs de play-offs om de landstitel aan zich voorbij laten gaan. Sterker nog, het moet nu nog maar zien of het in de eredivisie kan blijven. Vooral personele problemen liggen ten grondslag aan het immense verval. “Dat is altijd al wel ons probleem geweest, maar dit jaar helemaal. Het werkt gewoon niet”, is Langejans duidelijk.

Op de laatste speeldag won PBSZ nog wel met 6-2 van Moerdijk, maar vervolgens ging het tegen Emmer Compascuum alsnog mis. In de laatste minuut werd een 5-4 voorsprong om zeep geholpen, waardoor PBSZ werd veroordeeld tot het spelen van play-outs. Daarin strijden de zes laagst geplaatste teams om slechts één plek in de eredivisie. “Er komt komend seizoen een eerste divisie bij, waardoor er liefst vijf ploegen degraderen. Op 17 juli spelen we eerst in twee poules van drie. De winnaars daarvan spelen in een finale om een plaats in de eredivisie”, zegt Langejans, die zich beseft dat het heel moeilijk gaat worden. “We moeten bijvoorbeeld La Bastille verslaan, die stond vorig jaar nog met ons in de finale. Het wordt zeker niet eenvoudig.”

Het probleem voor wat betreft PBSZ ligt op het personele vlak en voor het komende seizoen kondigt Langejans dan ook veranderingen aan. Met een mooi woord: doorselecteren. “We moeten er maar eens met de bezem doorheen. De vaste kern spelers behouden we wel, dus dat is mooi. Maar een aantal nieuwe, frisse aanwinsten heeft de ploeg wel nodig”, geeft de coach aan. Eerst is het echter de bedoeling dat PBSZ zich op het hoogste niveau handhaaft. Dat moet op zondag 17 juli gebeuren op het strand van Scheveningen, waar de dames van HTC zich dan wel melden voor de play-offs om het kampioenschap. Zij hebben zich als eerste damesteam geplaatst.

Voetbal, HTC, Beachsoccer, Pelikaan Beach Soccer Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws