Justiana stopt op hoogtepunt: ‘Perfect moment’

| 11-06-2019

Vieleri Justiana heeft de knoop nu echt doorgehakt: hij stopt met voetballen. De 43-jarige aanvaller was ruim twintig jaar actief in het amateurvoetbal, speelde voor meerdere clubs, en sluit af met een titel bij HTC. “Dat leek me een perfect moment”, vertelt de Zwollenaar.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Justiana is zo ongeveer een monument in het Zwolse amateurvoetbal. Hij begon bij SVI en speelde vervolgens nog voor WVF, VSW, Be Quick ’28 en HTC. Buiten de stadsgrenzen was de veteraan een seizoen actief voor VSCO ’61, maar al snel keerde hij terug naar zijn eigen stad. De laatste twee seizoenen speelde Justiana voor HTC, de club waar hij meerdere periodes op de ledenlijst stond. “Het is gewoon een fijne club, met fijne mensen. Ik ben nu gestopt, maar wil bij HTC de jeugd blijven helpen. Daarom ga ik me ook richten op het trainersvak. Ik zou dit jaar beginnen met de cursus UEFA C, maar dat is niet gelukt. Volgend jaar lukt het wel”, weet Justiana, die bij HTC de JO11-1 onder zijn hoede krijgt.

De zaterdagen worden per heden anders ingevuld, maar het voetbal vaarwel zeggen doet hij niet. Hij zal druk zijn met de begeleiding van zijn jeugdteam en met het volgen van zijn zoons. De jongste Justiana speelt bij HTC in de onder 7, terwijl zijn oudste zoon inmiddels deel uit maakt van het vlaggenschip van ZAC. “Mijn jongste zoon probeer ik nog een beetje te begeleiden. Ik ga ook assisteren bij HTC onder 7 jaar. En het is leuk om eindelijk weer eens bij mijn oudste zoon te gaan kijken. Die hoef ik natuurlijk niet meer te begeleiden, want hij is al 20 jaar. Maar ik kijk er naar uit om hem te volgen”, stelt Justiana.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Wat ook blijft, zijn de herinneringen. Zo vierde hij als jongeling in 1998 een titel met SVI. “Toen mochten we nog op de platte kar. Gingen we door Zwolle-Zuid, muziekje en een biertje erbij. Wat een feest was dat. Dat geeft toch wel iets extra’s hoor, zo’n platte kar. Jammer dat het nu is afgeschaft”, doelt Justiana op de titel met HTC. Want in zijn laatste jaar als voetballer werd de Zwollenaar opnieuw kampioen, maar een rondrit zat er niet in. “Het kampioenschap is echt een hoogtepunt. Ik heb nog nooit zo weinig wedstrijden verloren en we werden ook nog eens twee wedstrijden voor het einde kampioen. Een geweldig jaar, met echt een heel leuk team.”

Het doet Justiana besluiten om er een einde aan te breien, want mooier dan dit wordt het waarschijnlijk niet. De voetballer Justiana wordt trainer en heeft ambities. “Maar eerst lekker bij de jeugd van HTC ervaring op doen. Ik ga ook training geven bij AJ Soccerdreams, de voetbalschool van mijn broertje. Het klinkt raar dat ik ben gestopt, maar stilzitten ga ik niet.”

Voetbal, HTC

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws