Jesper Drost niet met Oranje naar EK

| 31-03-2010

Het Nederlands voetbalelftal voor spelers onder 17 jaar ontbreekt voor het eerst sinds 2006 op het Europees kampioenschap. De ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg en FC Zwolle-speler Jesper Drost had dinsdag in het beslissende groepsduel met Tsjechië genoeg aan een punt, maar slaagde niet in die missie (0-1). “Dit is ongelooflijk teleurstellend.”

© Ons Oranje

Tsjechië en Nederland eindigden beiden op zes punten, maar door het onderlinge resultaat plaatsen de Tsjechen zich voor de Europese eindronde. Onder 17 had ook de pech dat Georgië in het andere groepsduel niet wist te winnen van Oekraïne (2-2). Was dat wel gebeurd, dan waren er drie teams op zes punten geëindigd en had Nederland zich dankzij een beter doelsaldo in de onderlinge duels alsnog gekwalificeerd. De teleurstelling hakte er na afloop goed in bij Stuivenberg. “Met één slechte eerste helft, inclusief een onoplettend moment, vergooien we het toernooi. Het doelpunt van de Tsjechen had nooit mogen vallen. Die viel na een snelle inworp, een belangrijk wapen van ze. Dat wisten we en toch gebeurt het.”

Met de wind in de rug ging Oranje na rust op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg nam het initiatief over, gaf achterin geen kans meer weg, maar de bevrijdende treffer bleef uit. Ook invaller Jesper Drost wist het net niet te vinden. “Natuurlijk hebben de Tsjechen een sterke ploeg, maar we hebben het zelf weggegeven. We hebben tijdens deze eliteronde twee behoorlijke wedstrijden gespeeld tegen Oekraïne en Georgië, maar één slechte helft tegen de Tsjechen kost ons kwalificatie. Ongelooflijk teleurstellend.”

Naast de zeven groepswinnaars plaatst ook de runner-up met het beste resultaat tegen de nummer één en drie in de betreffende groep, zich voor de Europese eindronde. De drie punten van Oranje, met een doelsaldo van twee voor en twee tegen, bleken daarvoor niet voldoende. Ierland kwam in groep 3 eveneens tot drie punten, met een doelsaldo van drie voor en drie tegen. Door het hogere aantal ‘doelpunten voor’ eindigen de Ieren voor Nederland in de pikorde.

Voetbal, FC Zwolle, KNVB, Jesper Drost, Ons Oranje, Oranje, Nederlands elftal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws