JenaXL sluit sportief stuk over Odysseus af

| 04-02-2011

Leerlingen van JenaXL, een school voor voortgezet onderwijs in Zwolle volgens het Jenaplan-concept, hebben donderdag een bijzondere toneelvoorstelling opgevoerd. In het kader van de afronding van de tweede Xperience voerden 106 leerlingen Odysseus op voor hun ouders. Een leuke bijzondere toneelvoorstelling, want het stuk is dan wel gebaseerd op een bestaand verhaal, de precieze invulling is naar een vrije vertaling van de leerlingen gedaan.

Jenaplan is een vernieuwende onderwijsmethode die zich niet alleen richt op kennis en feiten, maar vooral ook op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Leerlingen leren van elkaar en van docenten en krijgen juist alle ruimte zich te ontplooien tot zelfstandige en zelfbewuste mensen. Voor de Xperiences van JenaXL werken leerlingen twee middagen per week op basis van hun eigen interesse aan een project. De afgelopen periode was dat Odysseus.

Binnen de gehele Xperience van de afgelopen periode stonden de Olympische Spelen centraal, waarbij alle leerlingen - verdeeld in groepjes - meerdere atletiekonderdelen uit de Griekse oudheid hebben gekoppeld aan het project. Na acht weken werd het werk van ieder groep samengevoegd tot een totaal-evenement rondom de toneelvoorstelling. Op die manier bleef de opvoering voor de ouders op donderdagavond niet alleen beperkt tot een toneelvoorstelling, maar was er ook een actief en sportief onderdeel ingericht.

Liefst 106 leerlingen hebben meegeholpen aan de organisatie van het avondvullende programma. Aan het begin van de periode heeft iedereen, passend bij zijn of haar eigen interesse, zich ingeschreven voor één van de taken. En dus liepen de leerlingen die zich als acteur hadden ingeschreven donderdag rond in eigen gemaakte kleding en voerden zij een voorstelling met zelf gespeelde muziek in een eigen ontworpen en gemaakt decor op. De catering en sportieve activiteit rondom het stuk werden ook geheel verzorgd door leerlingen. Vrijdagavond voeren de leerlingen de voorstelling nogmaals op voor een andere groep ouders.

JenaXL

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws