Jelle Hilarius wil vooral veel plezier maken

| 17-02-2014

“Ik wil vooral heel veel plezier maken.” Dat zegt de 25-jarige Jelle Hilarius, die afgelopen zomer Landstede Volleybal verruilde voor het Duitse Evivo Düren, in een gesprek met Damian Scholten (Supportersvereniging Landstede Volleybal). De volleyballer uit Haaksbergen speelde in zijn periode in Zwolle af en toe ‘de pannen van het dak’ en vertoont nu alweer ruim een half jaar zijn kunsten bij de nummer vijf van Duitsland, Evivo Düren.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De overstap van Landstede Volleybal naar Evivo Düren was geen extreme stap hogerop. Hilarius geeft aan dat het niveau van Evivo vergeleken kan worden met het niveau van Landstede. “Wel wordt er in Düren gezegd dat dit het beste team ooit is, dus het niveau groeit hier wel”, stelt Hilarius. De bovenste vier teams uit de competitie spelen allemaal in de Europese competities, dat geeft het niveau van de Duitse competitie goed weer. De ploegen die lager op de ranglijst staan moeten het doen met een beduidend kleiner budget, weet de Haaksberger. Volgens Hilarius is het vrij duidelijk: “De clubs met het meeste geld winnen het meest en af en toe valt er een verassing te noteren van een club met een kleiner budget.”

Het grootste verschil tussen de Nederlandse en Duitse competitie zit hem volgens de 25-jarige volleyballer in het aantal toeschouwers. “Bij thuiswedstrijden zitten er minimaal 1.500 toeschouwers op de tribune. Een ander verschil is dat we voor uitwedstrijden tussen de vijf en negen uur moeten reizen”, zegt Hilarius. De ploeg uit Düren vertrekt voor elke uitwedstrijd een dag van te voren, zodat het team optimaal kan uitrusten en nog kan trainen op de wedstrijdvloer. “Naar Berlijn en Friedrichshaven is acht tot negen uur rijden. In de bus heeft iedere speler dan vier stoelen voor zichzelf, zodat we languit kunnen liggen.” Ondanks de lange reizen heeft Hilarius het goed naar zijn zin in Düren. “Wij hebben een heel gezellig team, dat tijdens trainingen hard werkt. Het is alleen jammer dat wij al het gehele seizoen kampen met geblesseerde spelers, waardoor er tijdens trainingen niet altijd zes tegen zes kan worden gespeeld.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Evivo Düren traint elke dag twee keer en traint ook op de ochtend van de wedstrijddag. Wel ziet het trainingsschema er elke week weer anders uit, omdat er in Duitsland op de raarste dagen wordt gespeeld. “Soms spelen we drie keer in één week en hebben we daarna een week rust.” Buiten het veld vermaakt Hilarius zich ook prima. Zo is bijvoorbeeld carnaval vieren een verplichting vanuit de club. “Er is hier iedere week wel een activiteit”, vertelt Hilarius, die echter niet alleen de polonaise loopt. Keerzijde aan zijn verblijf in Duitsland is voor hem duidelijk het gemis van zijn vriendin, vrienden en familie. “Gelukkig is de afstand tussen Düren en Zwolle niet zo groot, dus kan ik nog weleens op en neer.”

Als Jelle Hilarius terugdenkt aan zijn tijd bij Landstede Volleybal, dan komt hij al snel uit op de kampioensstrijd tegen Abiant Lycurgus waarin hij een matchpoint wegwerkte. “Het was 1-2 in sets voor Lycurgus en zij kregen een matchpoint. Ik kreeg de bal van Roland Rademaker en sloeg de bal keihard binnen de lijnen. Op dat moment was er voor mij geen denken aan verliezen of een fout maken”, aldus Hilarius die nog steeds met kippenvel aan dat moment terugdenkt. Een ander hoogtepunt was de bekerfinale in 2012. Landstede was toen al uitgeschakeld in de play-offs en kon zich daardoor perfect voorbereiden op die ene wedstrijd. “We wisten alles van onze tegenstander, speelden een super wedstrijd en iedereen wist dat we gingen winnen”, zegt Hilarius, die daarmee zijn eerste prijs pakte. Onvergetelijk, maar uitgepraat raakt hij niet over de kampioenswedstrijd in 2013. “Het was een fantastisch scenario: 1-2 achter, matchpoint tegen en toch kampioen worden!”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Landstede Volleybal, Volleybal, Jelle Hilarius

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws