Jelle Hilarius: ‘De borst vooruit en gaan’

| 22-03-2019

Alles of niets, de dood of de gladiolen en nog meer van dat soort krachttermen. Die kunnen zaterdagmiddag los worden gelaten op Coníche Topvolleybal Zwolle, dat dan speelt tegen VoCASA. De Zwolse eredivisionist moet winnen om handhaving in eigen hand te houden. Jelle Hilarius (diagonaal) en Gerard van Vliet (coach) blikken vooruit.

© Jan Burgman Fotografie

Hoe kijken jullie naar zaterdag?
Van Vliet: “Het is misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Er wordt niks definitief gemaakt, maar bij verlies maken we het onszelf haast onmogelijk om nog in de eredivisie te blijven. Als we winnen, met wat voor verschil dan ook, houden we het in eigen hand. Het wordt echt een hele spannende dag, ook omdat alle wedstrijden in de degradatiepoule in 3-2 zijn geëindigd.”

Hilarius: “Er staat ons een spannend potje te wachten, haha. We hebben donderdag de laatste training gehad en ik denk dat we er klaar voor zijn. Je merkt wel dat er wat spanning op zit, er zijn ook spelers die dat zeggen. Voor mezelf valt dat mee, al heb ik altijd wel een beetje gezonde wedstrijdspanning. De borst vooruit en gaan, daar gaat het om.”

Het is misschien wel de laatste keer eredivisie volleybal in Zwolle...
Hilarius: “Dat maakt het voor mezelf wel specialer, moet ik zeggen. Als speler is het op zich niet speciaal om dit soort wedstrijden te spelen, want je speelt ze liever aan de bovenkant van de eredivisie. Maar het idee dat het de laatste keer kan zijn, dat komt er wel bij.”

Van Vliet: “Over de effecten die deze wedstrijd kan hebben, wil ik eigenlijk niet nadenken. Ik kijk naar zaterdag en ga ook niet verder kijken. Stiekem vind ik het best gave wedstrijden, al wordt het pas echt gaaf als het lukt om in de eredivisie te blijven. Maar vorig jaar hebben we tien wedstrijden in de kampioenspoule gespeeld en dat was eigenlijk om des keizers baard. Nu gaat het ergens om en dat vraagt veel meer van mijn betrokkenheid en emoties. Dat is mooi.”

© Jan Burgman Fotografie

Wat voor wedstrijd gaat dit worden?
Hilarius: “We hebben nu drie keer van ze verloren, maar ze kregen het drie keer niet cadeau. Volgens mij hebben we tegen VoCASA echt wel een goed plan, maar in deze wedstrijd is het zaak om dat lang genoeg vol te houden. Het wordt ongetwijfeld een spannende wedstrijd, maar er valt zeker iets te halen. Dat idee leeft echt wel in ons team.”

Van Vliet: “Echt een typisch degradatieduel, dat wordt het. Een wedstrijd die bol staat van de spanning en waarschijnlijk gaan we dat ook wel terugzien in het spel. We zullen volle bak moeten gaan om een goed resultaat neer te zetten. Het wordt heel erg spannend, maar ik heb er ook veel zin in. Iedereen is er klaar voor.”

Kun je er vanavond wel van slapen?
Van Vliet: “Dat weet ik niet, want het zit toch in je hoofd. Het komt te pas en te onpas voorbij. Ik hoop dat ik goed kan slapen, haha.”

Volleybal, Jelle Hilarius, Topvolleybal Zwolle, Gerard van Vliet

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws