Jeff Vermeulen wint 56ste Ster van Zwolle

| 05-03-2016

Jeff Vermeulen heeft zaterdag de 56ste editie van de Craft Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. In een chaotische slotfase was de 27-jarige renner van Cyclingteam Jo Piels de snelste in de massasprint. Coen Vermeltfoort (Cyclingteam Join’s-De Rijke) sprintte naar de tweede plaats voor de Deen Nicolai Brøchner (Riwal Platform Cycling Team). Zwollenaar Rick Mensink reed een sterke Ster, maar kwam zo’n vijf kilometer voor de finish ten val.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Onder prima weersomstandigheden werden om 12.00 uur 194 renners, verdeeld over 25 ploegen, weggeschoten voor de 56ste Craft Ster van Zwolle. Vanaf het Grote Kerkplein werd er allereerst koers gezet richting Wijhe. Al snel probeerden verschillende renners te ontsnappen, maar het peloton liet in eerste instantie niemand gaan. Een sprintje op de Lemelerberg - om de bolletjestrui van de KNWU Topcompetitie - was het eerste echte verzetje voor de volgers. Die werd gewonnen door Merijn Korevaar (Rabobank Development Team). Bij het uitrijden van Lemelerveld leek de rust in het peloton terug te keren. Dat was het sein voor Kevin Snijder (Willebrord Wil Vooruit) en Koos Jeroen Kers (Baby Dump Cyclingteam) om in de aanval te gaan. Het duo pakte tien seconden, maar groter werd het gaatje niet.

Het peloton temporiseerde alsnog bij de eerste doorkomst in Zwolle. Mitchell Cornelisse (Rabobank Development Team) kon daarvan profiteren en ging alleen op avontuur met nog zo’n honderd kilometer voor de boeg. De 20-jarige renner kreeg niet veel later gezelschap van Bram de Kort (WV De Jonge Renner). Het leidende duo kreeg een maximale voorsprong van twee minuten en vijftien seconden. Cornelisse en De Kort waren echter niet opgewassen tegen het jagende peloton en werden vijftig kilometer voor het einde weer in de kraag gevat. Hoewel De Kort daardoor zijn kansen op de overwinning in rook zag opgaan, mocht hij na afloop wel de prijs voor de strijdlustigste renner in ontvangst nemen.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Ronan van Zandbeek (Willebrord Wil Vooruit) koos vervolgens met drie renners het hazenpad, maar die aanvalspoging was een kort leven beschoren. Ook Jarno Gmelich Meijling (Metec-TKH Continental Cyclingteam), Tom Vermeer (Baby Dump Cyclingteam) en de Noor Haavard Blika (Team Coop – ØsterHus) probeerden nog tevergeefs de massasprint te ontlopen. De massasprint werd uiteindelijk alsnog ontregeld door een massale valpartij op zo’n vijf kilometer voor het einde. Onder meer Zwollenaar Rick Mensink (NWV Groningen) kwam ten val. En hij zag Elmar Reinders (Cyclingteam Jo Piels), winnaar van vorig jaar, op het asfalt liggen. De ploeggenoten van Reinders lieten zich echter niet uit het veld slaan. In de chaotische slotfase brachten zij sprinter Jeff Vermeulen in een perfecte uitgangspositie naar de slotkilometer. Vermeulen maakte daarna het voorbereidende werk van zijn ploeggenoten af in de eindsprint.

“Ik heb al veel gewonnen, maar deze is speciaal. Direct de eerste van het seizoen winnen”, reageert Jeff Vermeulen kort na zijn zege. “Tijdens de training voelde ik me heel goed en dat gaf vertrouwen nadat ik deze winter even met een knieblessure had gesukkeld. Dan weet je dat je kunt winnen, dat lukt dan ook nog. En dat in Zwolle, waar ik ooit ben geboren. In het ziekenhuis dat hier naast de finish staat.” Coen Vermeltfoort greep met zijn tweede plaats net naast de winst. “Ik moest mijn sprint van te ver aangaan en had daardoor al wat kruit verschoten voordat ik naast Vermeulen kwam te sprinten. We gingen even zij aan zij, maar toen kon hij nog een keer versnellen. Het is jammer dat je er net naast grijpt, maar ik ben blij met mijn vorm. Ik wilde dit seizoen wat eerder op niveau zijn en dat is goed gelukt. De koers had alleen wat harder mogen zijn, dat was in mijn voordeel geweest.”

Zie ook:
-Rick Mensink na val: ‘Op naar volgend jaar’
-Videoreportage Craft Ster van Zwolle
-Fotoreportage van 56ste Ster van Zwolle

Wielrennen, Ster van Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws