Jan Bakker start weer met hardloopgroep

| 10-01-2011

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar loopt Jan Bakker dit jaar de halve marathon van Zwolle voor het goede doel. Menig fan van het loopevenement heeft hem vast en zeker een paar keer voorbij zien rennen en menig fanatiekeling heeft in zijn kielzog gelopen. Op dinsdag 18 januari aanstaande start hij weer een hardloopgroep. Jan is zich al aan het warmlopen...

“Het idee is vijf jaar geleden ontstaan. Ik doe al ruim dertig jaar aan hardlopen. In eerste instantie behoorlijk prestatiegericht, want ik wilde altijd mijn snelste tijd verbeteren. Maar op een gegeven moment ontdekte ik dat de prestatie mij minder boeide. Dat heeft natuurlijk ook met mijn leeftijd te maken. De tijden die ik liep, haal ik nu niet meer”, aldus Jan Bakker. En zo ontstond er een hardloopgroep? “Ja, eigenlijk ging dat heel spontaan. Allereerst was het een gezellige groep, waarmee ik minder prestatiegericht wilde trainen. Totdat iemand uit de groep vertelde dat zijn vrouw in Oeganda vrijwilligerswerk ging doen in een kindertehuis voor kinderen met aids. Doordat hij daarover vertelde, ontstond het idee om geld in te zamelen. Voor dat project hebben we in 2007 8.000 euro opgehaald.”

En vervolgens werd je opnieuw fanatiek? “Ja, maar nu is de prestatie om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Mijn doel is verlegd en dat hoop ik als trainer over te brengen. Inmiddels hebben we voor vier doelen gelopen. Het tweede jaar (2008) voor het Lindafonds. Het derde jaar voor stichting Present (2009) en het afgelopen jaar (2010) voor stichting Hogar. Hiervoor hebben we - mede door een verdubbeling van de gemeente Zwolle - 20.000 euro opgehaald. Een goede motivatie om voor te lopen en ermee door te gaan.”

Dit jaar zijn er twee goede doelen. “In totaal zijn er vijf doelen aangereikt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor twee doelen, omdat we het erg jammer zouden vinden vier organisaties teleur te stellen. Bovendien hebben we gekeken naar de inhoud van de doelen. Zo is de Zwolse afdeling van Youth for Christ een evangelisatiedoel. De kans bestaat dat niet iedere buurman/collega van de lopers dit doel wil steunen. Heel begrijpelijk. Daarom hebben we ook gekozen voor zorgboerderij Molenzicht. Deze organisatie is meer algemeen. Uiteindelijk hoop ik minimaal 10.000 euro per doel in te zamelen.”

Wie mag er meelopen? “Iedereen! Dus ook je buurman die graag hardloopt... Nodig hem gerust uit! Wel is het verstandig dat je bij de start op 18 januari minimaal vijf kilometer kan hardlopen. Je lichaam moet wennen aan het lopen en dus is het niet goed als je het aantal kilometers te snel opbouwt. Daarnaast is het belangrijk dat je de tijd hebt om naast de gezamenlijke trainingsmomenten minimaal eenmaal per week zelf te trainen. We trainen met twee groepen: één voor de snelle en één voor de minder snelle renners. Daarnaast willen we in het voorjaar bij voldoende deelname starten met een groep lopers richting de 4 Engelse mijlen.” Kijk voor meer informatie op www.warmlopers.nl.

Scania Zwolse Halve Marathon, Atletiek, Hardlopen, Jan Bakker, Warmlopers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws