Jachtspringen spectaculair slot seizoen

| 11-07-2011

De Zwolse Ruitersclub heeft zondag haar clubkampioenen in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijkse familiedag. De kampioenen, die over het hele seizoen bekeken de beste bleken te zijn, kregen een grote trofee. De vele belangstellenden konden bovendien de hele dag genieten van prachtige paardensport. Er werd onder meer een demonstratie gegeven van een kur op muziek. Het spectaculairste onderdeel bleek echter het jachtspringen.

© Sjoerd-Jan van Breemen

Bij het jachtspringen werkt de ruiter samen met zijn paard een parcours af. Dit parcours kent de reguliere hindernissen waarover gesprongen moet worden, afgewisseld met natuurlijke hindernissen. “Het gebeurt dan ook dat je op het ene moment een normale hindernis neemt om vervolgens over een bak met water te springen”, aldus Dick Baauw, één van de deelnemers aan dit onderdeel. Het jachtspringen bestond uit twee onderdelen, een normaal springparcours en het echte jachtparcours. “Bij het jagen komt het aan op het denkvermogen van de ruiter en de mogelijkheden van het paard. Dat maakt dit onderdeel zo mooi.”

Het denkvermogen van de ruiter speelt dus een grote rol bij het jachtspringen. Baauw legt uit wat hij hier mee bedoelt. “Je kunt kiezen om het parcours zo snel mogelijk te nemen, maar dan zul je over hogere boomstammen moeten dan wanneer je kiest voor een langzamere route. Het ligt eraan of je paard dat aankan en of je dit risico wilt nemen.” Het paard van hemzelf weigerde ook twee keer. “Hij houdt niet zo van water”, lacht Baauw. “Bovendien is hij snel afgeleid, dus toen hij wat hoorde aan de rand van het parcours hield hij het voor gezien.”

© Sjoerd-Jan van Breemen

Naast dit spectaculaire onderdeel werden de clubkampioenen van het afgelopen seizoen gehuldigd. Ze werden beloond met een prachtige grote trofee. Ook werden de winnaars van de vandaag verreden onderdelen gehuldigd. Tot slot sprak voorzitter Henry Riezebos nog een woord van dank aan iedereen die deze dag mogelijk maakte, waarna iedereen tevreden huiswaarts keerde.

Paardensport, Zwolse Ruiterclub Ritsaert

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws