Jaaroverzicht: Verbazingwekkend Swol

| 21-12-2016

Het aftellen naar het einde van het jaar is begonnen. Het sportjaar 2016 was al met al uitermate boeiend. In zowel de topsport als de breedtesport zorgden Zwolse sporters voor hoogte- en dieptepunten. De mooiste prestaties prijken ongetwijfeld nog in ieders gedachten. Sportief Zwolle blikt in de laatste twee weken van het jaar per maand terug op het afgelopen kalenderjaar. Vandaag: april.

Het is voor de waterpolosters van Swol 1894 de kroon op het werk. Na een bijzonder slecht jaar en degradatie naar het district, wordt onder leiding van Mieke van der Sloot het herstel ingezet. In april krijgen de dames het voor elkaar: ze worden kampioen en promoveren weer naar de bondscompetitie. “Het was een flinke uitdaging. Ik trof meiden die een minder seizoen hadden gehad, zonder plezier. Dat plezier hebben we teruggebracht en dat het dan een kampioenschap oplevert… Dat was de kroon op het werk”, vertelt Van der Sloot, die dat niet helemaal verwacht had. “Nee, in het begin zeker niet. Ik trof een gedemotiveerde ploeg, die ook niet fit was. Zo zie je maar wat je kan bereiken met plezier en hard werken.”

Daarmee rept Van der Sloot over het toverwoord van 2016: plezier. Want het plezier bleef en daarmee de prestaties ook. Sterker nog, na april ging het alleen maar beter. De promovendus won tot dusver alle wedstrijden en prijkt wederom trots bovenaan de ranglijst. “Dat is helemaal boven verwachting. We hebben hele grote stappen gemaakt en daar geef ik mijn ploeg ook constant complimenten voor. Ze werken er keihard voor, maar toch is dit resultaat nog wel een beetje onwerkelijk.” De coach was eerder werkzaam voor Polo Bears en trok naar Swol om een beetje gas terug te nemen. Dat plan is helemaal in duigen gevallen. “Ik sta nu weer drie keer per week langs het bad en doe de wedstrijden. Het is dus niet helemaal gelukt, haha. Maar ik heb er zelf ook enorm veel plezier van, haal er energie uit. Het was een mooi jaar.”

© Annet van Raalten

Coaches schuiven
April was ook de maand waarin Redbad Strikwerda bekend maakte over te stappen naar Regio Zwolle Volleybal. De coach, toen nog werkzaam voor Landstede Volleybal, keerde daarmee terug in het vrouwenvolleybal. Collega Herman van den Belt werd in april uitgeroepen tot ‘Coach of the year’, terwijl de maand voor Jackie de Vries een stuk vervelender verliep. Hij werd door korfbalvereniging Sparta op de keien gezet en dit gold ook voor Jeroen Kloekke. HFC Storica kende een bijzonder moeizaam verloop van de competitie en daar had de trainer genoeg van. Hij besloot er in april de brui aan te geven en Storica blies uiteindelijk de aftocht naar de vierde klasse.

Veranderingen in schaatsland
Voor de Zwolse schaatsers was april de maand van verandering. Lotte van Beek verkaste naar LottoNL-Jumbo, terwijl de broers Mulder uit elkaar werden gehaald. Michel Mulder begon samen met Desly Hill een eigen team, terwijl Ronald bij iSkate en Plantina bleef. April werd in Zwolle afgesloten met Koningsdag. De Koninklijke familie vierde de feestdag in Zwolle, waar ook het sportende deel van de stad zich liet zien. Op het Rodetorenplein stonden verschillende sporten centraal.

Waterpolo, Swol 1894, Mieke van der Sloot, Jaaroverzicht 2016

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws