Jaaroverzicht: Medailleregen voor Wild

| 29-12-2016

Het aftellen naar het einde van het jaar is begonnen. Het sportjaar 2016 was al met al uitermate boeiend. In zowel de topsport als de breedtesport zorgden Zwolse sporters voor hoogte- en dieptepunten. De mooiste prestaties prijken ongetwijfeld nog in ieders gedachten. Sportief Zwolle blikt in de laatste twee weken van het jaar per maand terug op het afgelopen kalenderjaar. Vandaag: oktober.

Zes medailles in een maand, het is om U tegen te zeggen. Kirsten Wild kreeg het in oktober voor elkaar. Op het EK baanwielrennen sprintte ze vijf plakken bij elkaar, het WK op de weg leverde haar een zilveren medaille op. Dat laatste resultaat zorgt nog steeds voor een dubbel gevoel, zo stelt ze. “Aan de ene kant is een zilveren WK-medaille best cool, maar dit was voor mij een grote kans op goud. Dat het dan net niet lukt, is heel erg balen.” In Qatar kwam Wild in de massasprint net tekort, waardoor ze de wereldtitel moest laten aan Amalie Dideriksen. “We kwamen een pion tekort en daardoor trok ik op perfecte wijze de sprint voor een ander aan. Het gaat zoals het gaat, maar het was wel heel erg jammer”, vindt Wild nog steeds.

Wild kreeg echter al snel de kans op revanche. Vanuit Qatar moest de Zwolse vrijwel direct door, want vier dagen later begon het EK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en Yvelines. Het toernooi werd een regelrecht succes, Wild nam vijf medailles mee naar huis. De Zwolse werd Europees kampioen op de afvalkoers en de puntenkoers en eindigde op de het omnium als tweede. De scratch en de koppelkoers leverden Wild ook nog twee bronzen medailles op. “Het was wel een mooi toernooi”, lacht Wild als ze terugdenkt aan het EK. “Ik deed eigenlijk mee om punten te verzamelen voor plaatsing voor het WK, maar dacht wel bij mezelf; waar begin ik aan? Maar als je eenmaal begonnen bent, wil je ook goed presteren. En mijn vorm was uitstekend.”

Zo was oktober zo’n beetje de meest succesvolle maand uit de carrière van Wild, in ieder geval qua aantal medailles. Eerder in 2016 deed de wielrenster ook mee aan de Olympische Spelen. Dat leverde geen tastbare prijs op. “Het was een bijzonder toernooi. Al met al was het ook een heel hectisch jaar, vooral door het aantal wedstrijden”, vertelt Wild. In 2017 ligt de focus op het WK baanwielrennen in Hongkong. “Het is een postolympisch jaar, dus de druk is er bij veel rensters wel even af. Je moet even afwachten hoe iedereen er dan voor staat. Voor mij ligt de focus vooral op het WK baan, want er is geen Olympische Spelen en het WK op de weg is niet vlak.”

Jinthe Nijboer Nederlands kampioen
De maand oktober bracht ook weer een nationale titel naar Zwolle. De 8-jarige Jinthe Nijboer werd in Honselersdijk Nederlands kampioen op de mountainbike. Voor Topvolleybal Zwolle startte het seizoen met de strijd om de supercup. Tegen landskampioen Abiant Lycurgus werd dik verloren. Ook was oktober de maand van de IJsselderby tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Het geplaagde PEC wist met 3-1 te winnen en dat zorgde voor een waar volksfeest. De eer was in ieder geval gered.

Wielrennen, Kirsten Wild, Jaaroverzicht 2016

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws