Jaaroverzicht: Luuk Vos flikt het wederom

| 24-12-2016

Het aftellen naar het einde van het jaar is begonnen. Het sportjaar 2016 was al met al uitermate boeiend. In zowel de topsport als de breedtesport zorgden Zwolse sporters voor hoogte- en dieptepunten. De mooiste prestaties prijken ongetwijfeld nog in ieders gedachten. Sportief Zwolle blikt in de laatste twee weken van het jaar per maand terug op het afgelopen kalenderjaar. Vandaag: juli.

“Het was een mooi moment, mijn beste prestatie als junior. En dat op mijn laatste NK als junior.” Het zijn de woorden van kogelslingeraar Luuk Vos, die in juli van 2016 voor de vierde achtereenvolgende keer Nederlands kampioen werd. In Breda gooide hij de kogel naar een afstand van 62.29 meter en daarmee was hij de beste A-junior. “Ik voelde me de hele dag al hartstikke goed, had vanaf het begin al door dat ik ver ging gooien. Het leverde zelfs een nieuw persoonlijk record op”, weet Vos nog. De atleet ging met een meter over zijn oude persoonlijke record heen en meldde zich daardoor in de top tien van de ranglijst allertijden. “Soms voel je dat het goed zit. Dat was op die dag het geval.”

Voor Vos was het Nederlands kampioenschap in Breda zijn laatste als junior. Vanaf 2017 maakt hij deel uit van het circuit voor junioren. De eerste wedstrijden staan in april op het programma, in juni wacht het Nederlands kampioenschap. Vos is zo ambitieus als het maar zijn kan. “Ik ga gooien met een zwaardere kogel, dus dat is even wennen. Toch hoop ik op het podium te staan en uiteindelijk aan te haken bij de Nederlandse top.” Met een paar jaar hoopt Vos internationaal door te breken. “Dat kan wel. Ik heb het afgelopen jaar veel in Leiden getraind en heb daardoor grote stappen gemaakt. Maar op het gebied van kracht en techniek is er nog heel veel te winnen. Ik denk dat mijn ambitie zeker haalbaar is.”

Succes voor Wild en Mulder
Juli was ook de maand waarin Anna van der Breggen meedeed aan de Giro Rosa, de ronde van Italie voor vrouwen. De Zwolse kwam tot een derde plaats en maakte later die maand bekend te vertrekken bij Rabo-Liv. Van der Breggen stapte over naar Boels-Dolmans. Collega Kirsten Wild boekte in juli ook succes. Zij won de prestigieuze RideLonden, voor vrouwen de wedstrijd waar het meeste prijzengeld te winnen valt. Naast het wielrennen deed Ronald Mulder goede zaken op zijn skeelers. De Zwollenaar pakte op zowel de 300 meter als de 500 meter een bronzen EK-medaille.

PBSZ degradeert, HTC tweede
Juli is traditiegetrouw ook de maand waarin de Zwolse beachvoetballers in actie komen. In 2015 bemachtigde Pelikaan Beach Soccer Zwolle (PBSZ) nog de landstitel, maar dit jaar zag men de andere kant van de medaille. PBSZ kende een lastig seizoen en degradeerde zelfs uit de eredivisie. Voor de vrouwen van HTC verliep het allemaal een stuk beter. Eerst meldden Jennieke van der Pol, Marianne ten Brinke, Stef Saaltink en Annelies Martijn zich bij Oranje, waarna later die maand werd gestreden om de landstitel. HTC haalde de finale, maar daarin werd er verloren van het Friese VIOD. Na het spelen van verlenging was VIOD met 3-4 te sterk.

Atletiek, Luuk Vos, Jaaroverzicht 2016

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws