Jaaroverzicht: Komt het goed met PEC?

| 31-12-2016

Het aftellen naar het einde van het jaar is begonnen. Het sportjaar 2016 was al met al uitermate boeiend. In zowel de topsport als de breedtesport zorgden Zwolse sporters voor hoogte- en dieptepunten. De mooiste prestaties prijken ongetwijfeld nog in ieders gedachten. Sportief Zwolle blikt in de laatste twee weken van het jaar per maand terug op het afgelopen kalenderjaar. Vandaag: december.

De maand december was er voor de voetballers van PEC Zwolle eentje om heel snel te vergeten. In de competitie lukte het niet om te winnen en het bekeravontuur kwam op uiterst zure wijze tot een einde. Tegen FC Utrecht nam Zwolle een 1-0 voorsprong, maar ver in blessuretijd bracht een strafschop van Zivkovic het bekeravontuur ten einde. Daarnaast werd er verloren van Vitesse en Heracles Almelo en bleef het tegen Willem II bij 0-0. PEC staat daardoor in de winterstop op een zorgwekkende zestiende positie, met het meeste aantal tegendoelpunten van allemaal. Komt het nog goed, verzekeren de Zwollenaren zich in 2017 van nog een jaar eredivisie?

Als het aan voorzitter Adriaan Visser ligt wel. Hij riep onlangs op Twitter dat er gezocht gaat worden naar ‘gerichte versterkingen’. “Het was ronduit een matige eerste seizoenshelft. Maar eens kijken of we ons gericht kunnen versterken”, liet de preses weten. Sleutel tot het succes ligt echter bij de fitheid van de spelers. Want Ryan Thomas, Youness Mokthar, Stef Nijland en Mustafa Saymak, ze zijn allemaal goed genoeg om PEC Zwolle te behoeden voor degradatie. Het is echter de vraag of ze fit genoeg zijn en/of blijven, aangezien er rond deze spelers een geur van blessureleed hangt. Mochten de vier eerder genoemde spelers fit blijven, dan beschikt PEC over voldoende individuele kwaliteiten om ploegen als Roda JC, Go Ahead Eagles en Excelsior onder zich te houden. Maar is dat niet het geval, dan wordt het een loodzware tweede seizoenshelft. Hoe dan ook.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Wild excelleert op NK
Was 2016 voor Wild sowieso al geslaagd, ook op het NK baanwielrennen in Apeldoorn was de Zwolse uitermate succesvol. Wild deed mee aan de koppelkoers, de achtervolging, de scratch en de puntenkoers en was op alle disciplines de sterkste. Voor de vrouwen van PEC Zwolle werd december de maand van de eerste competitiezege. Geen enkele keer lukte het de Zwolse vrouwen om te winnen, tot vrijdag 16 december. Op die dag was PEC met 3-4 te sterk voor de vrouwen van SC Heerenveen, de eerste driepunter van het seizoen. Landstede Basketbal sloot een succesvol jaar af met een uitnederlaag tegen Donar.

Trainerscarrousel draait op volle toeren
In december kwam er ook veel nieuws uit voetballand en dan vooral uit het amateurvoetbal. De Zwolse trainerscarrousel ging draaien. ZAC-trainer Egbert Kragt maakte bekend dat hij na vijf seizoenen afscheid gaat nemen en ook Dieze West en Be Quick ’28 moesten op zoek naar een nieuwe trainer. Stephan Rahantoknam en Wilfred Westerhuis gaan na slechts één jaar hun clubs verlaten. Ook waren er trainers die bleven. Elvin Matuankotta verlengde zijn verbintenis bij Wijthmen met een jaar, terwijl Joop van Dijk dat deed bij HTC.

Voetbal, PEC Zwolle, Jaaroverzicht 2016

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws