Jaaroverzicht: Gouden Van der Breggen

| 27-12-2016

Het aftellen naar het einde van het jaar is begonnen. Het sportjaar 2016 was al met al uitermate boeiend. In zowel de topsport als de breedtesport zorgden Zwolse sporters voor hoogte- en dieptepunten. De mooiste prestaties prijken ongetwijfeld nog in ieders gedachten. Sportief Zwolle blikt in de laatste twee weken van het jaar per maand terug op het afgelopen kalenderjaar. Vandaag: augustus.

Het is 7 augustus, midden op de dag. De hele familie is aanwezig om een verjaardag te vieren. Het is een drukte van belang, maar toch staat de televisie aan. Want het is de maand van de Olympische Spelen en Nederland kan vandaag zomaar eens een gouden medaille veroveren. Het is namelijk de dag van de wegwedstrijd voor vrouwen, wielrennen. En Nederland beschikt over een ijzersterke ploeg, met vedettes als Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en ook Anna van der Breggen. Kanshebbers te over en dus zit de hele familie met een schuin oog te kijken. Want goud is historie en historie moet je proberen mee te krijgen.

De zege lijkt naar ‘meisje Van Vleuten’ te gaan, zo typeert opa koploopster Annemiek Van Vleuten. De renster is er alleen op uit gaan en niets lijkt haar nog van de titel te kunnen houden. Lijkt, want binnen enkele seconden slaat de stemming in de volle kamer volledig om. Het jolige is weg, de schrikt zit erin. ‘Meisje Van Vleuten’ gaat een natte afdaling in en komt knetterhard ten val. In de woonkamer gaan de handen voor de ogen, want hier lijkt iets verschrikkelijks te hebben plaatsgevonden. ‘Leeft dat meisje überhaupt nog wel?’, zijn de eerste vragen. Het is allemaal niet duidelijk en dat terwijl de wedstrijd gewoon doorgaat. Want ja, er wordt ook nog gefietst. Maar dat kan eigenlijk weinig mensen nog schelen.

Uiteindelijk wint Anna van der Breggen de wedstrijd en eigenlijk kan de Zwolse wielrenster zelf amper juichen. Ook zij heeft haar collega zien liggen. Kort na de finish komt er verlossend nieuws, ‘meisje Van Vleuten’ maakt het naar omstandigheden redelijk. De lach die Van der Breggen uiteindelijk toont, komt dwars door het beeldscherm de huiskamer binnen en zorgt voor opluchting. Van der Breggen heeft goud, Nederland heeft goud en dat kan nu toch echt gevierd worden. Augustus 2016 was de maand van Anna en zal dat altijd blijven. Maar laten we eerlijk zijn: toch ook een klein beetje die van Annemiek.

Wielrennen, Anna van der Breggen, Jaaroverzicht 2016

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws