Jaaroverzicht: 1D krijgt krankzinnig slot

| 22-12-2016

Het aftellen naar het einde van het jaar is begonnen. Het sportjaar 2016 was al met al uitermate boeiend. In zowel de topsport als de breedtesport zorgden Zwolse sporters voor hoogte- en dieptepunten. De mooiste prestaties prijken ongetwijfeld nog in ieders gedachten. Sportief Zwolle blikt in de laatste twee weken van het jaar per maand terug op het afgelopen kalenderjaar. Vandaag: mei.

Traditiegetrouw is mei de maand waarin de voetbalcompetities beslist worden. Spanning en sensatie zijn de toverwoorden, maar zo gek als in de eerste klasse D zal het niet snel meer gaan. Op de laatste speeldag leek de race om de titel te gaan tussen Go Ahead Kampen en Nunspeet, ook omdat zij op voorhand tegen makkelijkere tegenstanders speelden. Berkum en SDV Barneveld zaten nog wel op het vinkentouw, maar zij troffen aanzienlijk lastigere tegenstanders. De uitkomst was echter krankzinnig. Go Ahead en Nunspeet verloren allebei, terwijl Berkum en SDV Barneveld wel wonnen. Die ploegen eindigden daardoor gelijk, zodat een beslissingswedstrijd de titelrace moest beslissen. “Ik denk niet dat ik dit ooit nog mee ga maken. Het was krankzinnig”, weet Dirk Muis nog. Hij was op dat moment aanvoerder van Berkum.

De beslissingswedstrijd werd gespeeld op het terrein van CSV Apeldoorn. Berkum en SDV Barneveld maakten er voetballend bepaald geen feestje van, maar dat was beide teams een rotzorg. Het ging om winnen en niets anders. Uiteindelijk ging Barneveld met de titel aan de haal. “Daar denk ik nog wel eens aan terug ja, het is nog steeds heel teleurstellend”, zegt Muis. “Ik spreek nog vaak jongens van Berkum en dan gaat het er soms nog wel over. Het is vooral heel ongekend wat er is gebeurd. We hadden niet gedacht nog in die positie te komen en plots speel je dan toch die beslissingswedstrijd. Het is pijnlijk dat het niet gelukt is.” De voormalige captain hoopt dat Berkum zo snel mogelijk wel de stap naar de hoofdklasse kan maken. “Naar mijn mening horen ze daar thuis.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Hockeyheren promoveren
De heren van HC Zwolle kregen het in mei wel voor elkaar om te promoveren. De reguliere competitie werd al als kampioen afgesloten en de daaropvolgende play-offs werden ook gewonnen. De dames bekeken juist de andere kant van de medaille. Zij degradeerden uit de overgangsklasse. In het voetbal viel er het nodige te juichen. Zo werd SV Zwolle, door een late goal van Jimmy Eikelboom, kampioen in de vierde klasse en haalde PEC Zwolle de play-offs. Verdriet was er bij Ulu Spor. Zij verspeelden het kampioenschap, maar maakten dat later goed. Via de nacompetitie promoveerde Ulu Spor alsnog naar de vierde klasse.

Debuteren in Europa
De maand mei was ook de maand waarin de beachvoetballers van Pelikaan Beach Soccer Zwolle en HTC hun debuut in Europa maakten. De Euro Winners Cup in Catania leverde echter alleen een portie aan ervaring op. Nederlagen waren er ook voor de korfballers van Sparta en de basketballers van Landstede. De eerste ploeg degradeerde, terwijl Landstede de finale om het landskampioenschap verloor. In de eindstrijd was Donar veel en veel te sterk, waardoor de Zwolse ploeg nog altijd wacht op de eerste grote prijs.

VV Berkum, Voetbal, Dirk Muis, Jaaroverzicht 2016

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws