Jaap Stam opent expositie Voetbalhelden

| 07-11-2011

Met het onthullen van een shirt van Zinedine Zidane heeft Jaap Stam vrijdag in Hotel Lumen de expositie Voetbalhelden geopend. De expositie bestaat uit twaalf gedragen wedstrijdshirts van nationale en internationale topvoetballers en twaalf originele karikaturen van tekenaar Dick Bruynesteyn. De expositie is tot 31 december dagelijks te zien op de eerste verdieping van het hotel, van ’s ochtends 09.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur. De toegang is gratis.

De expositie is samengesteld door Andries van Beek, die onlangs de hele collectie van Dick Bruynesteyn gekocht heeft. Van Beek heeft zelf een grote verzameling voetbalshirts, voetbalalbums en andere sportattributen. Hij wordt dan ook regelmatig benaderd door TV-programma’s om oude voetbalmemorabilia ter beschikking te stellen. Het shirt van Zidane is hij binnenkort echter kwijt. Die werd na de onthulling van de expositie door Hotel Lumen-manager Jean-Jacques Jouret aan Jaap Stam aangeboden. Stam heeft in een interview ooit zelf aangegeven dat een gedragen wedstrijdshirt van Zinedine Zidane nog in zijn collectie ontbreekt. Dat is nu dus opgelost. De assistent van FC Zwolle mag het shirt na afloop van de expositie mee naar huis nemen.

De tentoonstelling bestaat uit twaalf gedragen shirts en twaalf karikaturen. In alle gevallen hebben betreffende spelers op de één of andere manier een connectie. Zo hangt Wim van Hanegem bij het shirt van David Beckham. Beide spelers beschikken over een fluwelen traptechniek. Bovendien speelt Beckham in de VS, waar ook Van Hanegem nog gespeeld heeft. Andere koppels zijn Frans de Munck en Ronald Waterreus, Johan Cruijff en Franz Beckenbauer en ZAC-er Beb Backhuys en Dennis Bergkamp. Alleen van Abe Lenstra zijn zowel een shirt als karikatuur te zien. Die hangen uiteraard naast elkaar.

Voetbal, Jaap Stam, Hotel Lumen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws