Isala begeleidt Nederlandse OS-ploeg

| 03-02-2010

Olympische sporters die in aanloop naar de Spelen van Vancouver ziek worden, krijgen binnen 24 uur uitsluitsel over wat hen mankeert. Dankzij een unieke samenwerking tussen Isala, sportkoepel NOC*NSF en TNT, worden binnen een dag ‘kweekjes’ van zieke topsporters in Zwolle geanalyseerd. Waar ter wereld die atleet zich op dat moment ook bevindt.

Als een topsporter ziek wordt, is het cruciaal zo snel mogelijk te weten of hij of zij een virus heeft opgelopen dat collega-sporters kan aansteken. Daarom is het essentieel dat er direct een diagnose wordt gesteld. Afgelopen week werd deze werkwijze, door Isala geïnitieerd, voor het eerst officieel in gebruik genomen toen schaatser Stefan Groothuis werd geveld door koorts. Hij verbleef op dat moment in Calgary.

Teamarts Gee van Enst nam een neusmonster af, waarna een koerier van TNT amper een uur later met dat materiaal naar het internationale vliegveld van Calgary vertrok. Na een dag lag het monster in Zwolle. Uit een eerste analyse bleek vervolgens dat Groothuis geen virus onder de leden had, waardoor Van Enst wist dat het risico van verspreiding van de ziekte uitgesloten was.

De Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen krijgt bovendien medische begeleiding van twee sportartsen van de Isala Klinieken in Zwolle. Zij vertrokken vrijdag naar het trainingskamp van de schaatsers in Calgary en reizen met hen mee naar Vancouver. Ze hebben apparatuur bij zich waarmee ze kleine medische onderzoeken kunnen doen.

ANP, Olympische Spelen, Vancouver, Isala, NOC*NSF

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws