International Van der Heijden op voor titel

| 26 Dagen geleden.

Zo speel je met het Braziliaans team een interland en zo speel je met HC Zwolle om het kampioenschap. Patrick van der Heijden maakt het allemaal mee en hoopt zondag de titel te kunnen vieren.

© Jan Burgman Fotografie

Ergens in Brazilië zit een hockeyer het verloop van QZ tegen HC Zwolle te volgen. Het is Patrick van der Heijden, die de verrichtingen van zijn teamgenoten niet wil missen. De hockeyer is op dat moment in Brazilië, het geboorteland van zijn moeder. Niet voor vakantie, oké misschien wel een beetje, maar vooral om met het Braziliaans hockeyteam een interland te spelen. Dat doet Van der Heijden al jaren, zo ook op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. “Het blijft mooi om dat te kunnen dan, maar het is soms ook wel lastig. Je wil zo min mogelijk bij de ploeg weg zijn en in dit geval miste ik dus de wedstrijd tegen QZ”, vertelt de hockeyer.

Dat Van der Heijden voor het Braziliaans team speelt, is juist wel weer een gevolg van een vakantie. “Tijdens die vakantie kwamen we in contact met de trainer van het team en zo is het ontstaan. In Brazilië hockeyen er zo’n tweeduizend mensen, dus het is zeker geen grote sport. Gedurende de Olympische Spelen zaten de stadions wel vol, maar vooral omdat het de goedkoopste tickets waren. Normaal komen er twee scholen kijken en dat is het”, grinnikt Van der Heijden, die tijdens zijn laatste trip met Brazilië moest toezien hoe HC Zwolle verloor van QZ.

© Jan Burgman Fotografie

Een nederlaag die de speler zichzelf toch een beetje aanrekende. Hij dacht in ieder geval na over het wat-als. “Je gaat toch denken: als ik er was geweest, hadden we die wedstrijd dan wel gewonnen? Dat zal je nooit weten, maar het blijft lastig. Als we hadden gewonnen, waren we misschien nu al kampioen. Dat was toch iets fijner geweest”, stelt Van der Heijden. Hij combineert zijn hockeyleven met een pittige studie, waar hij geen uitstel voor krijgt. “Een Nederlandse sporter krijgt dat wel, maar ik niet. Er wordt wel rekening mee gehouden, het is bijvoorbeeld niet erg als ik een les mis. Maar de tentamens moet ik gewoon maken. Dat is soms lastig.”

Kampioenswedstrijd
Van der Heijden moet maandag misschien ook wel het eerste lesuur laten schieten, maar niet zozeer vanwege het hockeyen. De kans bestaat dat er zondag iets te vieren valt, aangezien HC Zwolle bij winst op Leusden de titel in de eerste klasse binnen heeft. Dat moet wel gebeuren zonder sterkhouder Matthijs Verhoef, die het duel aan zich voorbij moet laten gaan. “We hebben twee kansen, maar willen het uiteraard het liefst thuis afmaken. Ondanks dat we een smalle selectie hebben, denk ik dat we de stap omhoog kunnen maken. Als we winnen, gaat dat zeker een feestje opleveren. Eerst op de club en dat gaat zich vast rustig verplaatsen naar de stad”, sluit Van der Heijden lachend af.

Hockey, HC Zwolle


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws