International De Graaf: ‘Dit is heel erg gaaf’

| 26-03-2018

Het zijn mooie tijden voor PEC Zwolle Vrouwen-captain Esmee de Graaf. De 20-jarige aanvalster haalde met haar ploeg voor het eerst de kampioenspoule en maakte onlangs ook nog eens haar debuut in het Nederlands elftal. “Dan sta je ineens een balletje hoog te houden met Lieke Martens. Heel erg gaaf”, grinnikt De Graaf.

© Jan Burgman Fotografie

De Graaf en voetbal gaan al sinds kleins af aan samen. Ze is geboren in Bunschoten-Spakenburg, een voetbalgek dorp, en dus werd de liefde voor de bal zo’n beetje met de paplepel ingegoten. Jarenlang speelde ze in de jeugdafdeling van IJsselmeervogels, de rode kant van De Westmaat, maar in 2013 besloot ze haar dorp op voetballend gebied te verlaten. Ze streek neer bij Saestum, om daar op een hoger niveau te gaan spelen. Na twee seizoenen maakte ze de overstap naar PEC Zwolle, waar ze vanaf het eerste moment een vaste waarde was. “Je merkt nu wel dat het bij PEC steeds professioneler wordt. Er is een krachttrainer, een diëtist, en daardoor kun je sneller het beste uit jezelf halen”, vertelt De Graaf.

De Spakenburgse groeide bij PEC Zwolle uit tot een belangrijke kracht. Dit jaar is ze zelfs aanvoerster van de ploeg en dat als 20-jarige, eigenlijk een groentje. Mede door haar goede prestaties lukte het om de kampioenspoule te halen. “We hebben een andere teamsamenstelling, met zelfs wat buitenlandse speelsters. Als je Abby Holmes ziet, daar hebben we echt wat van geleerd. Een bepaalde drive, de spirit die zij heeft, hoe zij de duels aangaat… Dat misten we nog wel eens. We gaan er nu voor om bij de eerste drie te eindigen en dat is wel reëel. Voor mij is het seizoen geslaagd als dat lukt.”

© Jan Burgman Fotografie

Oranje
Maar deze jaargang gaat voor De Graaf hoe dan ook de boeken in als bijzonder. Zoals gezegd werd ze aanvoerster van PEC Zwolle Vrouwen, maar er volgde meer. Veel meer. Het begon allemaal met een belletje van Sarina Wiegman, bondscoach van het Nederlands elftal. “Het was heel grappig. Ik had het er toevallig laatst over, dat Oranje nog te hoog gegrepen was, en dan belt Sarina Wiegman. Op dat moment denk je aan een grapje, maar het was echt waar. Ik stond op de stand-by lijst voor een trainingskamp in La Manga en twee dagen later werd ik gebeld dat ik toch mee mocht. Super, echt vet”, is De Graaf nog steeds trots.

Op dat trainingskamp maakte ze al haar officieuze debuut in een trainingswedstrijd, maar echt international was ze nog niet. Dat moment kwam een paar weken later, toen De Graaf mee mocht naar de Algarve Cup. In de wedstrijd tegen Japan (6-2) kwam ze na 73 minuten in het veld voor Shanice van de Sanden. “Op een gegeven moment zei de trainer dat ik erin kwam en toen werd ik wel even zenuwachtig. Volgens mij heb ik ook geen bal normaal geraakt, haha. Maar goed, dat komt hopelijk nog. Het was heel erg mooi om mee te maken”, lacht De Graaf, die zich inmiddels weer volop focust op PEC Zwolle Vrouwen. Daarmee staat ze na twee wedstrijden in de kampioenspoule op een vierde plaats.

Voetbal, KNVB, Oranje, Eredivisie Vrouwen, PEC Zwolle Vrouwen, Esmee de Graaf

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws