In memoriam: Ramon Vosman 1987-2016

| 09-04-2016

Tot ons groot verdriet is in de vroege ochtend van zaterdag 2 april onze vriend, dorps- en ploeggenoot Ramon Vosman (28) aan zijn verwondingen van een arbeid gerelateerd ongeval overleden. Ondanks zijn kracht en zijn sterke wil heeft hij de strijd helaas verloren.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Ramon kwam als kleine jongen altijd al veel in Wijthmen en was veel rond het voetbalveld te vinden met zijn tante Mieke. Zijn eigen potjes speelde hij destijds nog wel in Heino, maar de band met onze kleine dorpsgemeenschap ontstond al vroeg. Uiteindelijk koos hij er dan ook voor om in Wijthmen te komen voetballen. Dit leidde al gauw tot succes. In de beslissingswedstrijd tegen EGVV (seizoen 2005-2006) maakte hij al één van zijn vele doelpunten. In de laatste jaren ontwikkelde Ramon zich uiteindelijk tot de spits van het eerste elftal. Zo zal hij voor altijd in onze gedachten blijven voortleven.

Ramon was groot, fors gebouwd en zo sterk als een os. Dit zat ook in zijn spel verweven, hij schuwde de duels niet en we hebben menig tegenstander over de zijlijn zien vliegen nadat ze weer eens in aanraking waren gekomen met het brok beton genaamd Vosman. Hij had dan wel niet de kwaliteiten van een voormalig spits van onder meer FC Groningen en Ajax, ene Hennie Meijer, maar de bijnaam ‘De Kont’ was ook voor Ramon op zijn plaats geweest. Al draaiend en worstelend in de zestien van de tegenstander probeerde hij zich vrij te draaien om in scoringspositie te komen. Zijn speelstijl werkte echter niet altijd in zijn voordeel, waardoor hij nog wel eens geschorst was. Door zijn omvang leek het vaak of hij een overtreding beging. Het was uiteraard vaak snoeihard, maar bovenal fair. Helaas begrepen de leidsmannen van dienst dit niet altijd. En dan zagen we hem weer staan met de armen de lucht in. Vol onbegrip. Het was een mooi gezicht.

Buiten het voetbal om was Ramon een erg aimabele en lieve kerel. Voor wie hem nog nooit gezien had kon hij soms weleens wat lomp over komen, maar zodra je hem leerde kennen, kreeg je al snel in de gaten dat hij een heel klein hartje had. Had je hulp nodig of wilde je gewoon eens een keer fijn praten, je kon hem altijd bellen en je was altijd welkom. Zo is er menig avondje doorgebracht bij hem thuis, vaak na de voetbal op zaterdag. De thuisbezorgers werden dan opgetrommeld voor een lekker bakje patat of een broodje kebab, waarna het geluid van het losdoppen van de flesjes bier nog tot diep in de nacht te horen was. Hier kon Ramon altijd erg van genieten. Hij hield van de kleine dingen in het leven en het hoefde van hem niet met veel poespas en bombarie.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Ramon zette zich ook vrijwillig in voor veel lokale activiteiten. Hij zat onder meer in de organisatie van de Grassparty en hielp bij de Koninginnedag-spelletjes. Hij was sowieso altijd erg goed met kinderen, als ze in de kantine bij Ramon langs waren gegaan zag je de kleintjes even later met allerlei snoepgoed en flesjes AA-drink door de kantine banjeren. Bij de Grassparty was hij een erg belangrijke kracht, een echte doener die altijd wat om handen wilde hebben. En als het niet snel en goed genoeg ging volgens hem, dan kon je dit gelijk aan zijn gezicht aflezen. Je kreeg dan vaak een kwade blik en het daaropvolgende uur stond je even in het spreekwoordelijke ‘rood’ bij hem. Gelukkig maakte een lekker koud glas bier vaak veel goed en de storm duurde dan ook nooit lang. Hij kon soms zo eigenwijs zijn als een ezel, maar hij was altijd wel eerlijk. Dit sierde hem.

Het is belangrijk om Ramon te herinneren, zoals hij was en terug te denken aan de vele mooie momenten in zijn veel te korte leven. We zullen hem erg gaan missen als voetballer, teamgenoot en vriend. Maar we gaan hem het meeste missen als mens, want wat was hij een prachtig mens!

Sander Nijmeijer
Aanvoerder VV Wijthmen

Voetbal, Wijthmen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws