‘Ik kan niet ontkennen dat het goed gaat’

| 08-12-2017

Elf punten uit negen wedstrijden is niet per se een score waar menig voetballer enthousiast van wordt. In het geval van de PEC Zwolle Vrouwen is dat wel anders, want die ploeg heeft nu al meer punten dan in de reguliere competitie van vorig jaar. “Over de voorgaande jaren kan ik niet oordelen, maar op dit moment gaat het goed. Dat kan ik niet ontkennen”, vertelt PEC-trainer Wim van der Wal.

© Jan Burgman Fotografie

Met de komst van de trainer is er nogal wat veranderd bij PEC Zwolle Vrouwen. Het één heeft amper iets te maken met het ander, maar toch is het opvallend. Waar Van der Wal de taken van trainer/coach op zich nam, kwam er ook een aantal nieuwe speelsters naar Zwolle. Niet zozeer meer uit de regio, wat de voorbije jaren vaak het geval was, maar ook van elders. Zo kwam Babiche Roof over van Telstar en werden er zelfs enkele buitenlandse speelsters aan de selectie toegevoegd. “Dat komt niet door mijn komst naar Zwolle”, lacht Van der Wal. “Dat komt van het management. Er is een budgetje vrijgekomen voor een aantal speelsters, die ook van verder komen.”

Over één nacht ijs gingen ze wat dat betreft niet, want speelsters moeten uiteraard wel van waarde zijn. “Het zijn afgestudeerden die één of twee jaar ervaring op willen doen in een ander land. We hebben goed gekeken of ze waarde voor de ploeg kunnen hebben, want dat is natuurlijk belangrijk”, zegt Van der Wal, die zelf helemaal op zijn plek is bij PEC Zwolle Vrouwen. Het was wel even wennen, maar inmiddels kan hij zijn werk naar tevredenheid doen. “Ik heb er absoluut geen spijt van. Het was over en weer wel even aftasten, maar het gaat goed. We trainen nu met een groep van achttien speelsters en dat is voor een trainer fijn. Voor de speelsters is het soms iets lastiger, maar dat is topsport. Dan weet je dat er meerdere kandidaten zijn”, stelt de trainer

© Jan Burgman Fotografie

De huidige plaats op de ranglijst stemt ook al tot optimisme. PEC Zwolle Vrouwen staat zevende en heeft aansluiting met de bovenliggende ploegen. Zo heeft nummer drie Heerenveen slechts drie punten meer. “We winnen wedstrijden, verliezen wedstrijden en spelen gelijk. Het zit dicht bij elkaar. Voetballend ben ik ook tevreden. We proberen vaak met druk naar voren te spelen, om de tegenstander vast te zetten. Eenmaal aan de bal zoeken we dan de weg naar voren en dat gaat aardig”, zegt Van der Wal, voor wie de aankomende twee wedstrijden belangrijk zijn. Eerst wacht zondag ADO Den Haag, daarna Alkmaar en dat zijn concurrenten. “Ik hoop dat we de lijn doorzetten en het zou mooi zijn als dat gepaard gaat met resultaat. Iedereen hoopt op twee winstpartijen en ik ook.”

Voetbal, Eredivisie Vrouwen, PEC Zwolle Vrouwen, Wim van der Wal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws