IJzersterke Van der Breggen pakt WK-goud

| 29-09-2018

Anna van der Breggen is zaterdag in het Oostenrijkse Innsbruck op indrukwekkende wijze wereldkampioen wielrennen geworden. De 28-jarige Zwolse ging al vroeg in de wedstrijd alleen op avontuur en reed steeds verder weg bij de concurrentie. De Australische Amanda Spratt kwam pas een kleine vier minuten later over de finish en pakte zilver. De Italiaanse Tatiana Guderzo won brons.

De rensters kregen vier beklimmingen te verteren, eerst één van 2,6 kilometer à 10,5 procent en daarna, in drie lokale ronden, telkens een klim van 7,9 kilometer à 5,7 procent. Bij de derde beklimming opende Annemiek van Vleuten de aanval op vijf leidsters met onder meer de Amerikaanse Coryn Rivera en de Australische Amanda Spratt. Anna van der Breggen nam het stokje over met nog 40 kilometer te gaan, reed bergop het gat van ruim een minuut met de vijf in een oogwenk dicht en schudde ze allemaal nog voor de top af. De Olympisch kampioen moest weliswaar nog 38 kilometer solo afleggen, maar haar eerste wereldtitel kwam geen moment in gevaar.

De Zwolse bleef in het verleden vier keer steken op de tweede plaats (drie keer op de individuele tijdrit en één keer bij de wegwedstrijd). “Dit is een hele mooie”, zegt een geëmotioneerde Anna van der Breggen in een eerste reactie voor de camera van de NOS. “De aanloop is spannend geweest. En het winnen van dit WK was inderdaad een groot doel van mij. Daar heb ik ook geen geheim van gemaakt. Ik had echter niet verwacht op deze manier te winnen.”

Wielrennen, Anna van der Breggen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws