IJzersterk seizoen brengt RC Zwolle de titel

| 15-04-2013

De rugbyers van RC Zwolle zijn zondagmiddag kampioen geworden in de derde klasse van het district Noordoost. In een eenzijdige wedstrijd won de ploeg met 78-3 van RC Feanster, wat genoeg was voor de titel en promotie naar de tweede klasse. Aanvoerder Jules Crooijmans zag na afloop enorme ontlading. “De ontlading na afloop was groter dan ik had verwacht. Ik was zelf veel meer bezig met de wedstrijd, dan met het kampioenschap. De ontlading overviel mij een beetje.”

© Daniëlle van Eerden
© Daniëlle van Eerden

De cijfers van RC Zwolle zijn dit seizoen indrukwekkend. Van de achttien wedstrijden won de ploeg er maar liefst zeventien, eenmaal ging de ploeg onderuit. Er werden 844 punten gemaakt, tegenover 83 punten tegen, een ongelofelijk laag aantal. “Wij zijn verdedigend ijzersterk, dat kun je ook wel zien aan het aantal punten tegen. Die verdedigende kwaliteiten zijn een mooie basis voor het vervolg in de tweede klasse”, zegt Crooijmans. Ondanks de indrukwekkende statistieken, was het geen heel makkelijk seizoen voor de Zwolse rugbyers. “We hebben te maken gekregen met een aantal zware blessures. Dit maakte het lastig, zeker ook omdat we daardoor niet altijd met het sterkste team konden spelen. De titel smaakt hierdoor des te zoeter.”

Doelstelling van het eerste herenteam was om dit seizoen mee te spelen in de top drie en daarnaast ook in de breedte te groeien. “Vorig seizoen had ons tweede team moeite om op de been te blijven, omdat het eerste team vaak spelers nodig had. Dit seizoen zijn we in de breedte een stuk sterker geworden, beide teams hebben het volledige seizoen lekker kunnen spelen. Dat is ook belangrijk, het tweede herenteam moet ook met een volwaardige selectie op pad kunnen. Als op een gegeven moment het eerste team blijft winnen, komt uiteraard het kampioenschap ook in zicht. Daar moet je dan ook voor gaan”, aldus de Zwolse aanvoerder.

© Daniëlle van Eerden
© Daniëlle van Eerden

Volgend seizoen maakt RC Zwolle na vier jaar afwezigheid haar rentree in de tweede klasse, het derde niveau van Nederland. Crooijmans verwacht een moeilijk en zwaar jaar, zowel fysiek als qua spelniveau. “Vier jaar geleden speelden we al eens in de tweede klasse, maar degradeerden dat seizoen direct terug naar de derde klasse. Het niveauverschil tussen de derde en tweede klasse is enorm, het wordt dan ook een heel pittig jaar voor ons”, zegt de speler, die vooral hoopt dat iedereen betrokken blijft bij het team. “Naast het niveau, wordt het ook fysiek een zwaarder jaar. Het is dan ook belangrijk dat iedereen gemotiveerd en betrokken blijft, want we zullen meer mensen moeten gebruiken. Hopelijk kunnen we dan goed meedraaien in de tweede klasse.”

Rugby Club Zwolle, Rugby

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws