IJzeren Landstede-defensie breekt Leiden

| 30-04-2017

Landstede-guard Mike Schilder kondigde het al aan: “We staan in de play-off-modus.” Dat heeft Zorg en Zekerheid Leiden zondag geweten. Op de enorme verdedigende intensiteit van Landstede Basketbal moet Leiden het antwoord schuldig blijven in de derde wedstrijd van de halve finale om de landstitel. Na een 37-23 ruststand volgt er uiteindelijk een 78-64 eindscore.

© André Rump
© André Rump

Na afloop foetert Leiden-coach Paul Vervaeck: “Er geven veel mensen niet thuis vandaag. We hebben een slechte start. In de eerste helft schieten we tegen 22 procent. Dat heeft ook te maken met de Zwolse verdediging. Zwolle maakt bovendien 29 punten uit onze turn overs. Dan moeten we maar beter screenen. Voor dinsdag moeten we iedereen scherp krijgen. Zwolle heeft verdiend gewonnen.” Landstede-coach Herman van den Belt is tevreden over het verloop van deze wedstrijd. “In de rebound hebben we het gevecht gevonden. Daar moesten we ons verbeteren. Van de bank kwam er een prima bijdrage. Over het gemiste afstandsschot maakt Van den Belt zich niet druk: “Woensdag schieten we er vijftien, gemiddeld schieten we er acht, vandaag ééntje. Eigenlijk klopt dat nu ook weer.”

Het is een mannelijke wedstrijd. Er wordt meer geduwd en intenser verdedigd. Vrije schoten zijn een rariteit, zodat het niet onlogisch is dat er slechts mondjesmaat gescoord wordt. Nu starten The Hammers fel. Vanuit de low post opent J.T. Tiller de score en na een steal stelt hij Nigel van Oostrum in de gelegenheid ook te scoren. De bonus verzilvert Van Oostrum ook zodat er 5-0 op het bord staat. Als Nick Oudendag in de volgende Leidse aanval Jonathan Lee genadeloos blokt, is Leiden in last. Zo snel geven de Sleutelingen zich niet gewonnen. Daviyon Draper heeft de eerste tegenscore en als Rogier Jansen het speelveld betreedt, verandert het spel. Hij krijgt nu nog de vrijheid van afstand aan te leggen en hengst er twee driepunters tegenaan. De Zwollenaren beseffen dat hun driepunters niet vallen en zoeken naar de oplossing inside. De felle Tiller, de herboren Keegan Hyland, de degelijke J.T. Yoho en the man of the match Nick Oudendag scoren allemaal van dichtbij. De laatste score van Oudendag zorgt voor een 17-16 kwartstand.

© André Rump
© André Rump

De Leidse onrust tekent zich al af op de bank. Aanvoerder Mohamed Kherrazi slaagt er met moeite in de boomlange Leigh Enobakhare te kalmeren, maar in het veld zijn de Leidenaren het spoor volkomen bijster. Binnen de minuut neemt Paul Vervaeck zijn eerste time-out. Na de onderbreking schiet Thomas Koenis twee vrijeworpen binnen, maar daarna wordt ZZ Leiden overlopen. Via drives zetten J.T. Yoho, Clayton Vette en Keegan Hyland 25-18 op het bord. Jessey Voorn pakt een fraaie driepunter, maar daarna is het pas echt Zwols genieten geblazen. Hoogtepunt is de assist van J.T. Tiller die Clayton Vette de break laat verzilveren. Inmiddels zitten Jonathan Lee - volkomen onzichtbaar - en Jessey Voorn - met drie persoonlijke fouten - knarsetandend op de bank en ziet invaller Marijn Ververs zich voor de hopeloze taak gesteld de Zwolse bulldozers te stoppen. Dat lukt dan ook niet: het is 37-23 bij rust.

Het verschil in intensiteit tekent zich af als J.T. Tiller een verdedigende rebound wegkaapt voor de handen van de veel langere Thomas Koenis en een lange pass geeft waaruit Clayton Vette de 41-24 aantekent. De Zwolse scores voltrekken zich volgens het schema: steal/Leidse turn over, razendsnelle voorwaartse pass en een gemakkelijke breakscore. Toch komt ZZ Leiden een beetje terug. Rogier Jansen scoort veel en Jessey Voorn is kwikzilver snel en schiet en drivet naar scores. In het derde kwart scoort ZZ Leiden 27 punten tegen de 23 in de gehele eerste helft. Landstede Basketbal blijft gemakkelijk leiden: 61-50.

© André Rump
© André Rump

Na een rommelige start van het vierde kwart schiet Floris Versteeg met een driepunter de Leidenaren binnen de tien punten. De Zwollenaren laten zich niet van hun stuk brengen. Op zes minuten van het einde schiet J.T. Yoho de enige driepunter op twintig Zwolse pogingen binnen. Direct volgt een time-out die geen effect sorteert. Mohammed Kherrazi mist vervolgens simpel onder het bord, terwijl Yoho de fijngevoelige assist van Tiller stijlvol binnen legt. Over en weer volgen nog wat fraaie scores en de slotminuten zijn door de vele vrijeworpen tergend langzaam. Landstede Basketbal toont aan over een gevarieerder aanvalsspel en over een intensere verdediging te beschikken dan haar Leidse opponent. De Leidse emotie en individuele kwaliteiten wegen niet op tegen de bredere selectie van het Zwolse teamspel. Dinsdag wacht wedstrijd vier in Leiden.

Punten:
Clayton Vette 21 (10 rebounds); J.T. Tiller 19 (7 assists); Nick Oudendag 16 (11 rebounds); J.T. Yoho 9; Nigel van Oostrum 7; Keegan Hyland 4; Mike Schilder en Olaf Schaftenaar 1.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws