IJsmeester Eikenaar: ‘Geduldig afwachten’

| 25-01-2012

Koning winter heeft lang op zich laten wachten, maar volgens verschillende meteorologen gaat het volgende week dan toch gebeuren: de winter komt in het land! Er worden ‘s nachts temperaturen van rond de -10 graden verwacht en ook overdag zal de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt uit komen. IJsmeester Klaas Eikenaar van IJsvereniging WVF wordt er niet zenuwachtig van. “Wij wachten geduldig op wat er komen gaat.”

Essentieel voor een mooie ijsvloer bij de ijsvereniging in het Zwolse Westenholte zijn vier achtereenvolgende nachten waarbij de temperatuur op of onder de -6 graden ligt. “Als het vier nachten onder -6 is, dan kunnen we in Westenholte schaatsen. Belangrijk is dan wel dat er geen sneeuw valt, want dat gaat ten koste van de ijsgroei”, zegt ijsmeester Eikenaar. Of het ook daadwerkelijk zover komt is nog lang niet zeker. Het koufront zal niet verder reiken dan Nederland, waardoor bij een winddraaiing de temperatuur meteen zal stijgen.

Mocht het toch zover komen, dan zijn ze er bij IJsvereniging WVF in ieder geval klaar voor. “Alles ligt klaar. Het water ligt erin, de spullen staan klaar, wat ons betreft kan het zo gaan vriezen”, zegt Eikenaar. De ijsmeester is zelf niet heel positief over de kans op natuurijs in de Zwolse wijk. “Denk jij nog dat er ijs komt? Ik ga er niet vanuit. We zien het wel.” Of koning winter daadwerkelijk toe gaat slaan moet worden afgewacht. Volgens Weerplaza is de kans op winterweer op dit moment zo’n zeventig procent.

Schaatsen, Natuurijs, IJsbaan Westenholte, IJsvereniging WVF

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws