Iedereen juicht na razend spannend slot

| 08-05-2016

Vanaf minuut één kijken de toeschouwers in het IJsseldelta Stadion zenuwachtig op hun telefoons. Een groep supporters heeft ook Langs de Lijn nog in de oren en via die wegen wordt de ontknoping in de eredivisie gevolgd. Het slotstuk in Zwolle resulteert uiteindelijk in twee feestende partijen, want zowel PEC Zwolle als PSV krijgt waarvoor het zondagmiddag het veld is opgestapt.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De journalisten op de, voor de gelegenheid, uitgebreide perstribune roepen het wel een keer of 25. Het is 'ongelooflijk' wat er allemaal gaande is in de afsluitende negentig minuten van de competitie. Ongelooflijk, ongelooflijk en nog eens ongelooflijk. Want niemand heeft rekening gehouden met een scenario als deze. PSV strijdt in Zwolle om de landstitel en hoort al snel dat concurrent Ajax bij De Graafschap op 0-1 is gekomen. Daarmee lijkt de hoop te vervliegen, want de Eindhovenaren moeten op dat moment zeven goals zien goed te maken. Toch komt PSV voor de rust wel op een 0-2 voorsprong en plots lijkt er weer wat geloof te komen.

Enerzijds is er het landskampioenschap, maar vanuit Zwols perspectief gaat het om play-offsl. Daarvoor moet het twee ploegen onder zich zien te houden. In de rust staat PEC, ondanks de 0-2 achterstand, virtueel in de play-offs, aangezien FC Groningen en NEC er dan nog onder staan. In de tweede helft wijzigt de volgorde van de ranglijst bij de vleet. Vitesse komt op voorsprong in Enschede en passeert zo PEC. Groningen scoort en gaat er ook voorbij. Maar toch komt alles op zijn pootjes terecht, aangezien Vitesse de voorsprong niet weet vast te houden en NEC zelfs verliest. Zo eindigt PEC Zwolle als achtste en plaatst het zich opnieuw voor de play-offs. “Een bekroning voor ons seizoen, ondanks de nederlaag”, zegt Dirk Marcellis, die door de supporters wordt uitgeroepen tot speler van het jaar.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Dan is er nog de strijd om het landskampioenschap. Ondertussen is De Graafschap op 1-1 gekomen tegen Ajax en daarmee is PSV virtueel de kampioen. Het bomvolle uitvak juicht rond 16.00 uur zelfs even voor de 2-1 van De Graafschap, maar dat blijkt een grap. Toch lachen de supporters van PSV als laatste en wie als laatst lacht, die lacht het best. PSV wordt landskampioen, omdat Ajax de winnende niet weet te maken en zo staan er na afloop twee feestende teams op het Zwolse kunstgrasveld. “Misschien hebben wij het feestgevoel van PSV wel na de play-offs. Ik feliciteer PSV van harte met het kampioenschap”, roept trainer Ron Jans na een bijzondere middag. Er ging niemand ontevreden naar huis.

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, IJsseldelta Stadion, Dirk Marcellis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws