Hoop op parcoursrecords tijdens 10 Mijl

| 14-04-2017

Iedereen is er klaar voor: de zevende editie van de 10 Mijl van Zwolle-Zuid. Zaterdag rond de klok van 17.00 uur worden de deelnemers weggeschoten en de organisatie hoopt op enkele parcoursrecords. “Op de 5 Mijl doen Arne Mulder en Tess Boekema mee en ik verwacht dat zij wel sneller lopen dan vorig jaar”, vertelt Frankwin Mussche, voorzitter van de organisatie.

© Annet van Raalten

De voorbereidingen op de 10 Mijl van Zwolle-Zuid zijn een half jaar geleden al gestart. Een comité van acht mensen heeft zich sinds die tijd beziggehouden met van alles en nog wat, om het de hardlopers zaterdag zo aangenaam mogelijk te maken. Nieuw is dit jaar de tienerloop, die tussen de kidsrun en de hoofdafstanden is geprogrammeerd. “Wij merkten dat er tussen de kidsrun en de 5 en 10 Mijl een gat ontstond. Daarop hebben we de tienerloop verzonnen. Om 15.00 uur start de kidsrun, om 16.00 uur de tienerloop en weer een uur later de 5 en 10 Mijl”, zegt Mussche, die samen met zijn kompanen de hele dag in de weer is. “We beginnen om 11.00 uur en de dag eindigt meestal rond 20.00 uur. Dan gaan we met alle vrijwilligers nog iets eten.”

Niet alleen is de tienerloop nieuw, ook heeft de organisatie besloten om een extra wedstrijdelement aan de 5 en de 10 Mijl toe te voegen. Net als tijdens de Zwolse Halve Marathon van vorig jaar gaan de vrouwen eerder van start dan de mannen. Het verschil in starttijd is gebaseerd op het verschil in parcoursrecords. Voor de eerste atleet aan de meet ligt een bonus van 50 euro te wachten, waardoor de mannen gaan jagen op de vrouwen. “Op deze manier hopen we nog een extra wedstrijdelement te creëren. En de dames staan zo meer in de picture. Daar is het ons ook wel om te doen”, roept Mussche, die zaterdag ongeveer 1.900 hardlopers verwacht. “De 5 en de 10 Mijl zitten vol, de tienerloop kan eventueel nog iets groter worden. Al moet het ook niet heel veel groter worden.”

Zo lijkt alles klaar voor een nieuwe, geslaagde editie van de 10 Mijl van Zwolle-Zuid. De enige factor die roet in het eten kan gooien, is het weer. De voorspellingen zijn niet geweldig, maar dat deert Mussche geen moment. “De regen lijkt vooral ‘s ochtends te komen, dus dat is fijn. Het waait wel wat en dat is niet ideaal. De IJsseldijk kan daardoor wel eens pittig worden, want ik weet niet hoe de wind daar staat.” Uiteindelijk blijft het de organisatoren te doen om het plezier. De wedstrijd is leuk, maar plezier maken staat voorop. “Wij hopen dat er hard gelopen wordt, maar dat is niet het belangrijkste. Als de laatste loper tevreden over de streep komt, zijn wij dat ook”, aldus Mussche.

Hardlopen, Frankwin Mussche, De 10 Mijl van Zwolle-Zuid

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws