Hoofdrol voor oude bekenden in Zwolle

| 16-10-2010

“Voor en na de wedstrijd hoop ik zeker nog wat bekenden te spreken.” Ruud Kras was in het programmaboekje voorafgaand aan FC Zwolle - Sparta helder; hij wilde nog wat tijd besteden aan zijn voormalige clubgenoten. Samen met voormalig FC Zwolle-trainer Jan Everse kon Kras hier meer tijd voor vrijmaken dan gepland. Everse en de verdediger werden namelijk door arbiter Bas Nijhuis voortijdig naar de tribune gedirigeerd. Vanaf de kant zagen ze mede daardoor FC Zwolle met 3-1 zegevieren.

Als eerste werd Sparta-trainer Jan Everse richting de catacomben gestuurd. Na enkele, in zijn ogen, dubieuze beslissingen van de pietluttig fluitende Nijhuis noemde Everse de scheidsrechter vlak voor rust blinde. “Voor mijn doen was ik nog mild”, knipoogde de coach na afloop. Ruim tien minuten na de thee kwam daar de rode prent voor Ruud Kras bij. Bram van Polen werd in een één tegen één duel door de Sparta-verdediger onderuit gehaald. Voor Nijhuis voldoende reden om de voormalige Zwollenaar uit het veld te sturen. “Een breekpunt in de wedstrijd”, vonden de coaches van beide ploegen.

Tot dat moment waren Zwolle en Sparta enigszins in evenwicht. In de beginfase controleerden de Rotterdammers het duel tegen de nerveus gestarte mannen van trainer Art Langeler. Mogelijk speelde het prachtige vuurwerk voorafgaand aan de wedstrijd de spelers parten. Het Spartaanse overwicht leverde een grote kans op voor topscorer Johan Voskamp, maar zijn schuiver werd vakkundig gepareerd door Diederik Boer. Toch kon een Sparta-goal niet uitblijven, aangezien het regelmatig fout ging in de Zwolse opbouw. Balverlies op het middenveld werd door de bezoekers vakkundig uitgespeeld. De bal belandde op het hoofd van Voskamp, die ditmaal wel doeltreffend was. “We startten inderdaad slecht”, bekende Langeler. “Maar na de 0-1 gingen we wel beter spelen.” Dit werd beloond middels een goede aanval over meerdere schijven. Albert van der Haar kon uiteindelijk afronden, nadat Joey van den Berg goed het overzicht bewaarde.

Na wat omzettingen in de rust bibberde de Zwolse aanhang na rust nauwelijks meer. Het grootste Sparta-gevaar kwam na een matige trap van Boer, die buiten de zestien stond. Kevin Strootman verzuimde de bal in het lege doel te schieten. Het duel, dat door het hoge tempo en de vele fouten zeer amusant was, leek aardig in balans tot de overtreding van Kras. De later met een blessure uitgevallen topschutter Sjoerd Ars benutte de penalty, waarna de wedstrijd over was. Zwolle kon naar hartenlust counteren op jacht naar meer doelpunten. “Te vaak verzuimden we de trekker over te halen, waardoor het spannend bleef. Hierdoor konden we Ars of Eric Botteghin, die niet geheel fit waren, niet wisselen. Dat was jammer”, stipte Langeler aan.

Zo kwamen twee lobjes van Arne Slot niet in het doel terecht en moest ook Yanic Wildschut zijn meerdere erkennen in de ingevallen doelman Mathijs Donatz. Even daarvoor viel toch de bevrijdende 3-1. Danny Schreurs legde de bal keurig breed op Bram van Polen, die vervolgens achter de geblesseerd geraakte Sparta-goalie Andre Krul de bal kon binnentikken. “Dit was reclame voor het voetbal”, aldus de Zwolle-trainer. “En zo langzamerhand laten we zien ook tegen de topploegen aardig te kunnen voetballen.”

Voetbal, FC Zwolle, Bram van Polen, Art Langeler, FC Zwolle Stadion, Jan Everse, Albert van der Haar, Ruud Kras, Sjoerd Ars

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws