Hockeyers focussen zich op ontwikkeling

| 07-09-2017

Voor de heren van HC Zwolle kan het wel eens een raar jaar worden. Zondag begint de ploeg aan het nieuwe seizoen en op voorhand is de kans op handhaving in de overgangsklasse aanzienlijk. Er is geen ploeg die direct degradeert en daardoor dreigt een seizoen tussen wal en schip. “Het is vooral de bedoeling om te groeien”, vertelt nieuwbakken trainer Pancho van den Broek.

© Jan Burgman Fotografie

Het is maar een vreemde situatie. In de hockeywereld is het eigenlijk een soort van tussenjaar, aangezien volgend seizoen de promotieklasse haar opwachting maakt. Daardoor gaan aan het einde van de rit de bovenste zes van de overgangsklasse spelen om promotie, terwijl niemand zich zorgen hoeft te maken om direct te degraderen. Sterker nog, alleen de uiteindelijke hekkensluiter komt enigszins in de problemen. Mocht HC Zwolle toch als laatste eindigen, dan krijgt de ploeg een herkansing tegen een nummer vier uit de eerste klasse. “Erin blijven is natuurlijk het uitgangspunt, maar we kunnen door de nieuwe situatie verder kijken. We willen in ieder geval beter worden en hoger eindigen dan vorig jaar. Dan doen we het hartstikke goed”, zegt Van den Broek.

De nieuwe trainer is inmiddels alweer een tijdje aan het werk bij HC Zwolle. Van den Broek is sowieso niet onbekend in Zwolle, want hij is ook al even trainer op het Centre for Sports & Education. Hij is blij met de ploeg die er staat, al beseft hij zich ook dat het qua aantallen niet overloopt. “Het is niet zo dat we gehandicapt zijn, maar we hadden er nog wel twee of drie bij willen hebben”, verklaart de coach, die onder andere Pieter-Jan Voerman zag vertrekken. De aanvoerder van vorig jaar speelt nu voor Schaerweijde. Tegenover zijn vertrek staat de komst van Jeremy Bourgonje, Matthijs Verhoef, de Portugees Joe Kodde en keeper Fedde Hempel. “Dat zijn aardig wat nieuwelingen en dat is nodig ook. We hebben een jonge, maar ook hartstikke talentvolle ploeg”, weet Van den Broek.

In de voorbereiding zette HC Zwolle aardige resultaten neer. Tegen oude bekende Groningen werd er met 3-3 gelijkgespeeld en HBS werd op 2-2 gehouden. “Uit ervaring weet ik dat zulke proefpotten niet heel veel zeggen, maar zo weten we wel een beetje waar we staan. Over een wedstrijd of vier heb je een realistisch beeld van de andere ploegen”, zegt Van den Broek, die uiteindelijk hoopt een rol van betekenis te spelen. Want ook al lijkt degradatie haast niet mogelijk, toch heeft hij ambitie. “Ik hoop dat we na de winter nog kans hebben op een plaats bij de eerste zes. Dat is geen moeten, maar we moeten er wel voor gaan. We zijn klaar om te beginnen.”

Hockey, HC Zwolle, Pancho van den Broek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws