Hitte domineert Omloop van de IJsseldelta

| 05-06-2011

Onder prima omstandigheden is zaterdag de zevende editie van de Omloop van de IJsseldelta verreden. Prima omstandigheden voor de organisatie welteverstaan. De hitte en straffe wind maakten het voor de coureurs namelijk een zware koers. De wedstrijden werden bovendien een aantal malen opgeschrikt door flinke valpartijen. Bij de nieuwelingen/junioren (15 tot 18 jaar) smakten er zelfs vier meiden stevig tegen het asfalt, waarvan er drie met breuken en kneuzingen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

De Omloop van de IJsseldelta startte met de wedstrijd voor heren amateurs. De koers werd meteen hardgemaakt, waarbij het peloton meerdere malen op een lint werd getrokken. Een gesloten peloton kwam echter door bij Genemuiden. Bij Hasselt wist een aantal renners zich toch los te maken uit de grote groep en zij zouden de rest van het wedstrijdverloop bepalen. Edwin Ophof, Joost Vermuë, Taeke Oppewal, Jan de Vries en Wilbert Broekhuizen (Team Simfiz) kregen maximaal een minuut voorsprong, maar moesten zich met de eindstreep in zicht gewonnen geven.

Toch werd de wedstrijd bij de amateurs niet beslist via een massasprint. Een nieuwe kopgroep van elf man vormde zich op zo’n vier kilometer van de meet, met daarbij ook de renners die zich in de eerste kopgroep bevonden. Allen hadden zij echter het kruid al verschoten om nog vol voor de winst te gaan. Jan de Vries probeerde nog wel weg te komen, maar zijn demarrage mistte voldoende power om het tot de finish te redden. Met elf man werd er gesprint voor de zege en daarin liet Bart van de Walle zien over de sterkste benen te beschikken. Vermuë en Oppewallen mochten als nummer twee en drie op het podium.

De wedstrijd bij de elite vrouwen vertoonde een heel ander koersverloop. Er waren her en der wel aanvallen vanuit het peloton, maar niemand kon zich echt losmaken. Het tempo lag hoog door toedoen van de professionele teams van AA Drink Cycling Team en Dolmans Landscaping. Wegkomen uit het peloton werd daardoor moeilijk gemaakt, terwijl er achterin veel meiden in problemen raakten. De sprint om de overwinning ging tussen Laura van der Kamp (Dolmans), de Duitse Marlen Jöhrend (AA) en de Zwolse Janneke Kanis (Nederland Bloeit/Noordwesthoek). In genoemde volgorde passeerden ze de meet. Voor de uit Hasselt afkomstige Van der Kamp, die vorig jaar al bij de junioren in de Omloop van de IJsseldelta won, betekende het haar eerste overwinning bij de elite vrouwen.

Wielrennen, Salverda Omloop van de IJsseldelta, Janneke Busser-Kanis, Team Tegenkracht, AA Drink Cycling Team, Dolmans Landscaping

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws