Historie Ster van Zwolle in fraai boekwerk

| 20-11-2010

Bij Urbana in Zwolle is donderdagavond het jubileumboek ‘50 jaar Ster van Zwolle’ gepresenteerd. In het 184 pagina’s tellende boek gaan auteur Fred van Ulsen en samensteller Jan van Ommen terug in de geschiedenis. Alle vijftig edities van de Ster van Zwolle worden in tekst en beeld belicht, evenals alle winnaars en alle uitslagen.

Uit alles blijkt dat de Ster van Zwolle niet tot de klassiekers van dertien in een dozijn gerekend wordt. Integendeel! De Ster van Zwolle is in ons land dé klassieker. Een overwinning telt en maakt bij de start van het wielerseizoen het hele seizoen al goed voor een renner. De winnaars denken met plezier terug aan hun triomf in de Overijsselse hoofdstad. De eerste winnaar van de Ster van Zwolle is Jan Rol uit Alkmaar, toen ex-professional en een coureur met uitzonderlijke klasse. Jan Rol stond bekend als een renner die enorm kon afzien en in de koers zeven levens had. Als iedereen hem al had afgeschreven kwam hij vaak onweerstaanbaar terug.

De winnaar van de vijftigste editie in 2010 was Bert-Jan Lindeman uit Assen. De inmiddels 21-jarige Drent was dolgelukkig met z’n triomf in Zwolle en lonkt naar een profcontract. In de tachtiger jaren heerste Dries Klein in de Ster van Zwolle. Klein werd groot in Zwolle en klom maar liefst drie keer op de hoogste trede van het erepodium. Nog altijd is Dries Klein recordhouder van het aantal zeges in de Ster van Zwolle.

In de jubileumuitgave ook aandacht voor de initiatiefnemers dokter Fred van Ulsen en journalist Ben Zomerdijk. Laatstgenoemde organiseerde de Ster van Zwolle maar liefst veertig keer en droeg in 2000 de organisatie over aan de Stichting Sport Evenementen, bestaande uit Jan van Ommen, Evert Slager en Henk Ymker. Ook de bekende wielercommentator Dick van Berkum maakte in het verleden deel uit van het comité Ster van Zwolle, evenals Johan Weijs en Henk Nijmeijer.

Piet Spruit maakte vijftig editie mee en verhaalt in het jubileumboek over zijn belevenissen met de reclamekaravaan. En streekrenner René Kroes, nu succesvol ondernemer, vertelt dat de Ster van Zwolle ‘zijn’ wedstrijd is en dat hij zo graag een keer had willen winnen in Zwolle. Al met een zéér lezenswaardig jubileumboek over de geschiedenis van deze 50-jarige wielerklassieker, die op zaterdag 26 februari 2011 voor de 51ste keer wordt gehouden.

Wielrennen, Ster van Zwolle, Bert-Jan Lindeman, Jan van Ommen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws