Hilarius: ‘Goede mix van persoonlijkheden’

| 18-09-2018

Of Jelle Hilarius de voorbereiding op het nieuwe volleybalseizoen al zat is? Er volgt een duidelijke ‘nee’. Coníche Topvolleybal Zwolle kan de oefenperiode namelijk wel gebruiken, aangezien een gros van de selectie en staf nieuw is. “En we spelen veel wedstrijden, dat is lekkerder dan trainen”, lacht Hilarius.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

De Zwolse eredivisionist verving na afloop van vorig seizoen een groot deel van de selectie. Mannen als Joshua Lynch, Tobias Edskes en Nikita Artamonov zijn van het toneel verdwenen en daar zijn de nodige vervangers voor aangetrokken. Er staat een volwaardige groep van twaalf spelers en dat is een luxe, maar op het eerste oog is het niveau er niet hoger op geworden. Toch werd afgelopen weekend, toen de ploeg samen op pad was, duidelijk dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt. “Deze jongens passen goed bij elkaar”, weet Hilarius. “We zijn open naar elkaar en er staat een goede mix van persoonlijkheden. Wat dat betreft hebben we een voorsprong ten opzichte van vorige jaren.”

Toch is Hilarius eerlijk. Qua kwaliteit heeft Topvolleybal Zwolle een stapje teruggedaan, daar hoeft niemand moeilijk over te doen en dat doet Hilarius ook niet. “Het is nog even wennen. Tactisch en technisch is het iets minder dan de afgelopen jaren, maar we hebben bewust gezocht naar mensen die goed bij elkaar passen. Daarnaast hebben we nu spelers die achter onze manier van werken staan. In de eerste twee jaar was dat minder dan de helft, spelers kwamen vooral om eredivisie te spelen en dat was het. Nu zijn er meer spelers bij betrokken”, zegt de volleyballer.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Stap voorwaarts?
De ploeg staat aan de vooravond van haar derde seizoen in de eredivisie. Je mag zo langzamerhand verwachten dat er een stap voorwaarts wordt gezet, maar Hilarius houdt een slag om de arm. “We hebben geconcludeerd dat we over iets minder kwaliteit beschikken, dus dat zou niet logisch zijn. Ook hebben we het financieel lastiger. We zullen misschien concessies moeten doen qua trainingstijden en in andere randzaken die gaan spelen. Het is sowieso lastig om iets over een doelstelling te zeggen, want er is in de competitie het nodige veranderd”, doelt Hilarius onder andere op veel mutaties en nieuwe ploegen in de eredivisie.

Topvolleybal Zwolle heeft nog tot het eerste weekend van oktober om in vorm te geraken voor de competitie. Tijd die de ploeg goed kan gebruiken. “Zowel binnen als buiten het veld. We moeten zorgen dat alle spelers in een ritme van trainen komen, want dat was nog lastig. In het begin was het Landstede Sportcentrum ’s avonds nog niet open en overdag moeten jongens werken, terwijl er ook nog jongens op vakantie waren. Sinds vorige week merk je dat er meer structuur in komt”, aldus Hilarius, die al met al wel positief gestemd is. “In oefenwedstrijden staan we periodes echt strak te spelen. Het zit dus wel ergens. Nu moet het er nog uit komen.”

Volleybal, Jelle Hilarius, Topvolleybal Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws