Hilarius en Van Noorden: ‘Tobias hoort bij ons’

| 24-12-2018

Een jaar van uitersten. Zo kun je het jaar 2018 van de volleyballers Jelle Hilarius en Thijs van Noorden wel omschrijven. “Een jaar met ups en downs”, zeggen de kartrekkers van Coníche Topvolleybal Zwolle zelf. Sportief is het bereiken van de kampioenspoule in het voorjaar een absoluut hoogtepunt voor het duo. Dieptepunt: het overlijden van ‘buurjongen’ en tevens ‘grootste fan’ Tobias Sybesma.

© Jan Burgman Fotografie

“Qua resultaat is het seizoen 2017-2018 heel goed geëindigd. Door onze plek in de top zes van de eredivisie mochten wij deelnemen aan de kampioenspoule. Dat was onverwacht en super tegelijk”, vertelt de 30-jarige Jelle Hilarius. “Hierdoor waren wij al vroegtijdig zeker van lijfsbehoud en dat gaf ons de tijd om dingen te proberen en verder te bouwen. Positief”, vult de 33-jarige Thijs van Noorden aan. Desondanks verloopt de zomer minder voorspoedig voor de Zwolse ‘zelfsturende’ eredivisieploeg. Spelers als Joshua Lynch, Tobias Edskes en Nikita Artamonov vertrekken om uiteenlopende redenen. En in verband met de beperkte middelen is het lastig voor Topvolleybal Zwolle om versterkingen binnen te hengelen.

“We zijn te veel spelers kwijtgeraakt. Daar zijn wij minder tevreden over, maar klaarblijkelijk was het niet de juiste groep voor de lange termijn. Dat is jammer”, zegt aanvoerder Hilarius. “Sommige spelers boekten persoonlijk te weinig progressie. Er waren spelers bij die het zelfsturingsmodel te lastig of te uitdagend vonden. Maar ook door invloeden van buiten ons team zijn er mensen vertrokken”, stelt Van Noorden, die weet dat het concept van Coníche Topvolleybal Zwolle veel tijd en energie vergt van alle spelers. “Wij bedrijven topsport met amateurs. Iedere speler heeft buiten het veld zijn eigen taak, denkt mee en helpt mee, om zo ook de organisatie staande te houden en verder te laten groeien”, benadrukt Jelle Hilarius.

© Jan Burgman Fotografie

Als de twee volleyballers kijken naar de samenstelling van de huidige selectie van Topvolleybal Zwolle, dan zijn zij opvallend positief. “In vergelijking met de groep van vorig seizoen is deze groep eigenlijk compleet het tegenovergestelde. Sportief gezien gaat het weliswaar minder, want wij staan nu onderaan in de competitie. Maar het is wel een team waar wij mee door kunnen”, stelt Thijs van Noorden. “Normaal gesproken zou je zeggen dat een goede groep ook goed presteert. Ik denk dat in dit geval de goede prestaties op de lange termijn wel gaan komen”, aldus Hilarius.

Kwetsbaar
In de zomer van 2018 twijfelt Jelle Hilarius geen moment om te beginnen aan een nieuw seizoen als speler van Topvolleybal Zwolle. Hij krijgt energie van de spelers die in de zomer meetrainen. Helaas voor de Zwolse eredivisieploeg kiest echter een groot aantal ‘proefspelers’ voor een ander avontuur. “Wij hebben dit seizoen een kleiner budget, dus een buitenlander aantrekken is geen optie. Dat maakt ons kwetsbaar op bepaalde posities”, weet Thijs van Noorden. Zo mist de Zwolse formatie bijvoorbeeld een extra spelverdeler. “Het afgelopen seizoen speelde de Canadees Joshua Lynch natuurlijk bij ons. Een typisch geval van een ‘passant’, want wij wisten dat hij via ons een volgende stap in zijn carrière wilde maken. Al stond hij ons proces niet in de weg.”

Door het vertrek van spelverdeler Lynch is Nederlands dit seizoen weer de voertaal bij Coníche Topvolleybal Zwolle. “Als je een buitenlander in de ploeg hebt, dan vraagt dat om een ander soort begeleiding. Je spreekt allemaal Engels en dan kun je in sommige situaties net iets minder krachtig met elkaar communiceren. Dit seizoen wordt er veel meer gepraat. En dat is belangrijk bij een zelfsturend team”, vertelt Hilarius, die vlak voor de start van de competitie blij is met de komst van spelverdeler Niels Ringenaldus. “Niels was zeker een welkome aanvulling. Hij zorgde voor concurrentie voor Bert Bril en met hem hadden we tijdens een wedstrijd gewoonweg meer opties. Helaas voor ons heeft hij zijn droombaan in Duitsland gevonden, waardoor wij hem met ingang van december al niet meer konden inzetten.”

© Jan Burgman Fotografie

Zonder Ringenaldus zakt de Zwolse volleybalploeg in de laatste maand van het jaar af naar de laatste plek in de competitie. Desondanks blijven Hilarius en Van Noorden optimistisch. “Wij kijken niet naar de ranglijst”, beweert Thijs van Noorden. “Want als wij dat gaan doen, dan zouden wij ons nu zorgen moeten maken. Daar moet niet de focus op komen te liggen. Voor ons blijft het zaak om elke wedstrijd beter te worden.” Volgens Van Noorden zijn er in de vijf resterende competitieduels nog voldoende punten te pakken om de degradatiepoule te ontlopen. “Wij treffen nog drie concurrenten. Als we tegen die ploegen in totaal negen punten pakken, dan komen we op vijftien punten. Theoretisch kan dat voldoende zijn voor plek zeven in de competitie.”

Tobias Sybesma
In de war raken de twee routiniers duidelijk niet van de huidige laatste positie in de competitie. Het gaat de liefhebbers van het spelletje ongetwijfeld aan het hart, maar hoe je het ook wendt of keert het staat allemaal in schril contrast tot het verhaal van Tobias Sybesma. De Zwollenaar overlijdt op 31 juli van dit jaar op 12-jarige leeftijd aan de gevolgen van hersenstamkanker. “Op mij persoonlijk heeft het een hele grote impact”, zegt Jelle Hilarius. “Sinds dat ik in Zwolle woon was hij mijn buurjongen en daarnaast de grootste fan van onze ploeg. Met zijn vader Reitse werk ik nog steeds samen. Reitse is eveneens een vriend van het team. Het is heel heftig om dit van dichtbij mee te maken”, vertelt de zichtbaar aangeslagen volleyballer.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Het overlijden van Tobias Sybesma heeft niet alleen effect op Jelle Hilarius. “Het verhaal van Tobias loopt als een rode draad door ons team. Tobias hoort bij ons team”, zeggen Hilarius en Van Noorden nagenoeg in koor. “Toen Tobias in 2017 de diagnose hersenstamkanker kreeg, werd ik zelf net vader. Dan komt zo’n bericht wel extra hard binnen”, vertelt Thijs van Noorden. “Ik had in die periode ook niet de volledige energie voor het team. En in mijn eigen beleving stak ik te weinig tijd in het proces”, reflecteert de volleyballer, die in de zomer van 2018 veel bedenktijd nodig heeft om een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen volleybalcarrière. “Jouw privéleven wordt extra belangrijk en heeft invloed op elke keuze die je in het leven maakt.”

Uiteindelijk hakt Van Noorden de knoop door en besluit om zich vol te blijven inzetten voor Coníche Topvolleybal Zwolle, de eredivisieploeg die in het seizoen 2018-2019 speelt in een zeer bijzonder tenue. De kleurencombinatie roze/lichtblauw is opvallend, maar meer in het oog springt de afbeelding van Tobias op de voorkant van het wedstrijdshirt. “We speelden met het idee om met een goed doel op ons tenue te gaan spelen. Verschillende opties kwamen voorbij, maar toen Reitse mij vertelde over de Tobias Sybesma Foundation was de keuze heel snel gemaakt”, glimlacht Hilarius.

© Jan Burgman Fotografie

Hilarius en Van Noorden vinden het héél gaaf dat zij Tobias elke wedstrijd bij zich dragen. “Het logo van de foundation is ook afgeleid van een foto die alles van doen heeft met volleybal. De foto is namelijk gemaakt tijdens de kampioenswedstrijd van Tobias zelf. Mede dankzij vijf sterke services van hem wist zijn ploeg destijds te winnen.” Tobias Sybesma, grondlegger van de naar hemzelf vernoemde foundation, is een groot volleybalfan. Op jonge leeftijd weet hij al dat hij profvolleyballer wil worden. Eerst bij Zwolle en daarna in Italië. De diagnose hersenstamkanker doet die droom abrupt stoppen. “Hij had nog een droom, of beter gezegd: een wens. Hij hoopte dat er na hem geen kinderen meer zouden overlijden aan de gevolgen van hersenstamkanker”, vertelt Jelle Hilarius.

Sport overstijgend
Topvolleybal Zwolle is sinds dit seizoen officieel ambassadeur van de Tobias Sybesma Foundation en blijft Tobias eren. Zo ook afgelopen zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen regerend landskampioen Abiant Lycurgus. Het duel staat volledig in het teken van Tobias en zijn foundation. De thuisploeg verliest weliswaar kansloos met 0-3, maar de avond is magisch. “Het was sport overstijgend”, stelt Thijs van Noorden. “Het past ook bij ons doel. Wij willen er zijn voor de gehele volleybalgemeenschap. Meer dan alleen sportief iets betekenen voor de regio.”

© Jan Burgman Fotografie

De twinkeling in de ogen van de twee ‘baardvrienden’ is zichtbaar als zij praten over het unieke concept van Coníche Topvolleybal Zwolle. Maar hoe staat het na 2,5 jaar met de groei? “Wij blijven er volle bak voor gaan. En wij zijn er nog steeds”, zegt het duo. “Wij genieten van de ‘ups’ en leren van de ‘downs’. Bovendien is voor de buitenwacht het proces het moeilijkste om te zien. Een 3-0 nederlaag zegt immers niets over hoe de week is verlopen. Je wordt dan niet beloond voor het proces”, aldus Van Noorden, die verwacht dat de waardering vanuit de sportwereld er pas komt bij goede prestaties. “Je moet het ervaren. En dan nog zijn er mensen die het niet begrijpen. Maar wij geloven erin. Al weten wij niet of dit de beste manier is. We gaan zien of het op de lange termijn een succes is”, vertelt Hilarius.

Tot slot nodigen Jelle Hilarius en Thijs van Noorden iedereen graag uit eens een training of een wedstrijd van Coníche Topvolleybal Zwolle bij te wonen. “Juist tijdens een training krijg je een beter beeld van onze werkwijze. En stel ons gerust vragen. Wij zijn een open boek. Je kan er gewoon bij zijn!”

Meer Kerstinterviews:
- Arne en Sarah-Lynn: Sportkoppel van 2018!
- Mieke van der Sloot is nog niet klaar bij Swol
- Nieuwe start voor Bas Tietema na zwaar jaar
- Lodeweges geniet, maar vergeet PEC niet
- Kirsten Wild: ‘Dit is mijn beste jaar ooit’
- Van Bergen: ‘Alle indicatoren staan op groen’

Volleybal, Thijs van Noorden, Jelle Hilarius, Topvolleybal Zwolle, Kerstinterviews 2018

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws