‘Het gaat de goede kant op bij RC Zwolle’

| 21-12-2017

Het gaat goed met Rugby Club Zwolle. Of goed, uitstekend zelfs. Het ledenaantal ligt inmiddels rond de tweehonderd, de groei zit er nog steeds in en ook de prestaties worden beter en beter. Het eerste herenteam doet mee in de top van de tweede klasse Noord, want op dit moment staat het op een derde plaats. “Over de hele breedte van de club zie je het steeds beter gaan”, stelt vice-captain Neville Andrews.

© Annet van Raalten

Het seizoen 2013-2014, daarin veranderde alles voor Rugby Club Zwolle. Een zomer eerder promoveerde het vlaggenschip van de vereniging naar de tweede klasse, maar ook direct volgde er weer degradatie. Het team was er niet klaar voor en zo moest de aftocht worden geblazen. Op dat moment is de club gas gaan geven. Er werd ingezet op jeugd, op uitbreiding van het aantal teams, om zo ook het niveau omhoog te kunnen brengen. Het had in 2016 een nieuw kampioenschap tot gevolg en inmiddels speelt Zwolle voor het tweede achtereenvolgende jaar in de tweede klasse. “Het eerste gaat lekker, het tweede gaat lekker en ook de jeugd en de dames gaan goed. Het gaat allemaal de goede kant op in Zwolle”, zegt Andrews.

Vanzelf ging dat dus niet en nog altijd is de rugbyclub drukdoende om in beeld te blijven. “We organiseren heel veel neven-activiteiten. In de zomer zijn we in Park De Wezenlanden, we geven clinics en introductietrainingen. In een stad van 120.000 inwoners hoort rugby op dit niveau er echt bij”, vindt Andrews, die zelf al meerdere jaren betrokken is bij de club. Hij kwam bijna twaalf jaar geleden vanuit Australië naar Nederland en besloot zich aan te sluiten bij de rugbyclub in Zwolle. “Mijn vriendin komt uit Nederland en daarom ben ik hierheen gekomen. Ik zocht een sport en rugby was wel wat. Vroeger was ik er nooit heel goed in, maar op dit niveau gaat het vrij aardig.”

© Annet van Raalten

Voor wat betreft het eerste herenteam van Rugby Club Zwolle is het dit seizoen zaak om in de bovenste regionen te blijven. “Het doel was om in de top vier te eindigen en op dit moment staan we, denk ik, op de juiste plaats. De eerste keer dat we promoveerden, waren we er niet klaar voor. Ervaring leert en dat zie je nu. Strategie is daarin belangrijk, want dat bepaalt uiteindelijk of je wel of niet succesvol bent. De rest van het seizoen blijven de strategie en het spelniveau het belangrijkste”, aldus Andrews.

Rugby Club Zwolle, Rugby

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws