Herman Nijman: ‘WVF, alias Wij Vieren Feest’

| 24-09-2019

In de rubriek ‘Schoenen, bal, veldje, liefde’ bespreken wij met een Zwolse sporter of sportliefhebber vier vaste onderwerpen. Dit keer met Herman Nijman. De 53-jarige sportjournalist van De Stentor is al 45 jaar lid van WVF, de voetbalclub waar hij altijd warme gevoelens voor houdt.

Schoenen
“Uit mijn roemruchte voetbalcarrière, van mijn achtste tot mijn achttiende in het laagste team dat er was, kan ik mij geen schoen meer voor de geest halen. Nou ja, ergens aan het begin speelden we op Chinese schoenen, zwart met een gele streep erop. Die waren spotgoedkoop, en in een paar weken tijd naar de knoppen. Tegenwoordig ben ik gek op sportschoenen, met een voorkeur voor Adidas.”

Bal
“Was ik maar fit, scherp en ijzersterk, zoals vroeger. Dan had ik graag een Derbystar in de kruising geschoten, want dat is de bal waar ik het meeste gevoel bij heb. Wij speelden jarenlang met een plasticbal van acht gulden, oranje met zwarte lijntjes erop. Die waaide niet weg - zoals die ballen van de Spar - en je kon er ook een balletje mee krullen. Dit in de categorie: opa vertelt.”

Veldje
“In Westenholte speelden we vaak op twee veldjes. Of achter de nieuwbouw aan de Hertshooiweg, waar twee doeltjes stonden en waar je wel eens een balletje in de plomp zag verdwijnen. Of voor de deur van dokter Deinema, aan de Papaverweg. Met een jas als doelpaal. Met één zekerheid: ik werd als laatste gekozen. Al mijn vriendjes waren betere voetballers, sommigen haalden ‘gewoon’ WVF 1.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Liefde
“Dat kan er - op voetbalgebied - maar ééntje zijn. De club waar je als jochie van toen nog acht jaar met voetballen bent begonnen. Nu, 45 jaar later, ben ik nog lid van WVF, alias Westenholte Voorst Frankhuis dan wel Wij Vieren Feest. Soms kom je er maanden niet, maar je volgt de uitslagen steevast. Meestal iedere zaterdag om half zes, Radio Oost. En als je er bent, is het altijd vertrouwd.”

Voetbal, WVF, Schoenen, bal, veldje, liefde, Herman Nijman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws