Henk Jan Meijer geeft startsein bouw NunaX

| 18-03-2019

Het Vattenfall Solar Team is maandag in Zwolle begonnen met de bouw van NunaX. Met deze nieuwste zonneauto probeert de regerend wereldkampioen zonneracen een nieuwe overwinning tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië mogelijk te maken. Een flinke uitdaging, maar gelukkig krijgt het team hulp van onder meer burgemeester Henk Jan Meijer.

© Hans-Peter van Velthoven

In het Polymer Science Park in Zwolle werkt het Vattenfall Solar Team de komende maanden in het diepste geheim aan een zo aerodynamisch mogelijke zonneauto. De studenten van de TU Delft kozen voor Zwolle, omdat één van de partners - Aliancys - naast het Polymer Science Park is gevestigd. Aliancys levert onder meer de hoogwaardige harsen en koolstofvezels, waarmee de buitenkant en de dragende constructie van NunaX wordt gemaakt. “Dit wordt drie maanden ongelofelijk hard werken, maar met elkaar gaan we het mogelijk maken”, vertelt teamlid Kasper Sijmons.

Burgemeester Henk Jan Meijer hielp het Vattenfall Solar Team maandagochtend op weg bij de bouw, met het symbolisch produceren van de eerste lap koolstofvezel. “Ik ben er trots op dat jullie aan de hele wereld laten zien dat het belangrijk is om zuinig met onze aarde om te gaan. Om de energiebronnen die we hebben, zoals de zon, zo goed mogelijk te gebruiken. Door die mogelijkheden te laten zien worden ook weer andere mensen geïnspireerd hiermee aan de slag te gaan. Ik wens jullie ontzettend veel succes met de bouw van NunaX”, aldus de Zwolse burgemeester.

© Hans-Peter van Velthoven

Het Vattenfall Solar Team wordt elk jaar weer gevormd door nieuwe studenten. De leden van het huidige team bouwden dus nog nooit eerder een zonneauto. “Maar gelukkig staan we er niet alleen voor”, vertelt teamleider Maud Diepeveen uit Zwolle. “We kunnen putten uit de kennis en ervaring van oud-teamleden, die nog steeds actief met ons meewerken en -denken. Ook krijgen we veel hulp van partners en sponsoren, die hun faciliteiten, kennis en ervaring met ons delen. Eigenlijk bestaat het Vattenfall Solar Team dus uit veel meer mensen dan alleen de zestien teamleden: samen denken we het mogelijk maken.” Tijdens deze periode wordt het team ook nog versterkt met twee stagelopers van Hogeschool Windesheim.

In oktober 2019 gaat de regerend wereldkampioen team met NunaX meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het doel is om voor de achtste keer de wereldtitel mee naar Delft te nemen en opnieuw te laten zien hoe hoog het niveau van Nederland is. Door de steeds strenger wordende regels en de sterker wordende concurrentie gaat het geen gemakkelijke taak doen. Het Vattenfall Solar Team zal dus komend jaar enorm haar best te doen om het mogelijk te maken.

© Hans-Peter van Velthoven
Autosport

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws