HC Zwolle zoekt naar ‘topsportmentaliteit’

| 04-10-2016

Nul punten en in het bezit van de rode lantaarn. Die opbrengst haalden de heren van HC Zwolle uit de eerste vier competitiewedstrijden. Als promovendus in de overgangsklasse kan dat natuurlijk gebeuren, aangezien de ploeg ook nog tegen vrij sterke tegenstanders speelde. En dus is coach Bert Bunnik allerminst in paniek.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De trainer en de rest van de staf hadden er eigenlijk ook wel een beetje rekening mee gehouden. In de eerste vier wedstrijden trof HC Zwolle dusdanig sterke tegenstanders, dat het best eens lastig kon worden. Nou, dat bleek geen gebakken lucht. Met Huizen, Breda en Victoria troffen de Zwollenaren ploegen die vorig jaar nog in de bovenste helft van de competitie speelden en daarvan werd verloren. Maar afgedroogd werd HC Zwolle nou ook weer niet. Zo ging het tegen Huizen pas in de slotfase mis (1-2) en werd er ook tegen Breda maar nipt (2-1) verloren. Het vierde duel werd gespeeld tegen Groningen, de uitdager van vorig seizoen. “Daar hadden we wel meer van verwacht”, doelt Bunnik op de 3-2 nederlaag. “Maar het zit ons ook niet mee. Tegen Groningen krijgen we bijvoorbeeld een strafbal tegen en dat was echt onterecht. Dat soort dingen moeten ook eens onze kant op vallen.”

De komende weken staan er wedstrijden te wachten waarin, op papier, iets te halen valt. Zo treft Zwolle nummer elf Alkmaar, dat tot dusver slechts één punt heeft verzameld. Ook speelt het tegen nummer tien HBS. Bunnik moet het in die wedstrijden wel doen zonder Jurjan Boiten, die vanwege zijn studie voor langere tijd naar China vertrekt. Dat is nummer twee, aangezien ook Maarten Struyvenberg op dit moment in het buitenland verblijft. “Tja… Wij zijn geen betaald voetbal organisatie he, die werkt met contracten. We kunnen de spelers niet dwingen om in Zwolle te blijven. Ze verdienen hun boterham niet met hockeyen”, weet Bunnik, die daardoor de aankomende weken wel moet passen en meten. “Het vertrek is voor ons heel gevoelig, want wij beschikken niet over spelers die er zo even bij kunnen komen.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Toch blijft Bunnik positief. Het verblijf in de overgangsklasse is tot dusver een harde leerschool, maar hij ziet zijn ploeg wel degelijk stappen maken. “Er zijn weer wat jeugdspelers die een goede ontwikkeling doormaken en ook de andere jongens raken steeds meer gewend. Toch vind ik dat wij vooral qua topsportmentaliteit nog meer stappen moeten maken. Bij iedereen moet het besef er zijn dat we vreselijk hard moeten werken”, stelt de coach, die zondag met zijn ploeg een thuiswedstrijd tegen Alkmaar speelt. Aanvang: 14.45 uur.

Hockey, HC Zwolle, Bert Bunnik

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws