HC Zwolle op voor ‘speciale wedstrijden’

| 05-06-2018

“Dit zijn speciale wedstrijden, vergelijkbaar met bekerwedstrijden in het voetbal. Als overgangsklasser wordt er van ons verwacht dat we winnen.” Het is het verhaal van Pancho van den Broek, trainer van de herenformatie van HC Zwolle. Die ploeg speelt de komende dagen om lijfsbehoud in de overgangsklasse.

© Annet van Raalten

Speciale wedstrijden, dat is vast en zeker het understatement van de dag. HC Zwolle eindigde de reguliere competitie als hekkensluiter, waardoor het play-outs moet spelen om het vege lijf te redden. Speciale wedstrijden dus, maar de best-of-three met MHC Ede is vooral meer dan dat. De wedstrijden zijn van immens belang. “Het is enorm belangrijk voor de club en dat merk je ook. Mensen proberen te helpen, regelen van alles en zijn er druk mee. De spelers krijgen daar weinig van mee, want we zitten met z’n allen in een tunnel. Zeker de laatste anderhalve week”, weet Van den Broek, die in MHC Ede de nummer vier van de eerste klasse D treft.

Lange rustperiode
De voorbereiding op de best-of-three was voor HC Zwolle een lastige. Terwijl ploegen als Ede al enkele rondes voor de kiezen kregen, moest Zwolle vooral geduld hebben. Na de laatste wedstrijd stond er immers een competitieloze periode van bijna een maand te wachten. “We zitten nog steeds in de juiste spanningsboog”, vindt Van den Broek desalniettemin. “Ik heb de spelers een week vrij gegeven en daarna zijn we gewoon doorgegaan. Daarnaast hebben we twee oefenwedstrijden tegen Leonidas gespeeld en tussendoor nog een keer tegen Upward. Dat heeft vertrouwen gegeven.”

De ontmoetingen met Leonidas eindigden twee keer in een gelijkspel, van Upward werd er verloren, en daarmee moet HC Zwolle het doen. Woensdag wacht de eerste wedstrijd in Ede, zaterdag volgt de return op Het Hoge Laar. Qua personele problemen kampt de selectie met enkele vraagtekens, maar daar laat Van den Broek weinig over los. “We moeten dat afwachten, want het is kort dag. Verder hou ik het even voor me”, zegt de coach, die weet dat zijn ploeg aan de bak moet. Hij zag Ede twee keer spelen. “Het zijn sowieso aparte wedstrijden en er is niet heel veel kwaliteitsverschil. Als we tien keer tegen Ede spelen, dan winnen we waarschijnlijk acht keer. Maar, zeker in deze fase, gaat het om die andere twee keer. Het wordt een uitdaging.”

HC Zwolle speelt woensdagavond uit bij Ede. Zaterdag om 15.00 uur wacht de tweede wedstrijd in Zwolle, waarna er zondag nog eventueel een derde duel op het programma staat.

Hockey, HC Zwolle, Pancho van den Broek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws