Hanzerenners op dreef in Jeugdtour Assen

| 30-07-2014

Jette de Groot (9) en Miguel van Tintelen (10) zijn uitstekend begonnen aan de vijftigste European Junior Cycling Tour Assen. De jonge Hanzerenners wisten in hun eigen categorie zowel de proloog (maandag) als het criterium (dinsdag) te winnen en dragen in Assen de gele leiderstrui. Naast Jette en Miguel strijden er in de zesdaagse jeugdtour nog elf Hanzerenners met renners uit Italië, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Denemarken.

Voor Hanzerenner Jelle Bootsveld (14) is het de eerste jeugdtour in zijn nog prille carrière. De wielrenner gaf dinsdag na afloop van zijn criterium aan onder de indruk te zijn van het internationale wielerevent. “Normaal fiets ik in mijn categorie tegen ongeveer zestig andere renners, terwijl ik bij dit evenement een stuk of 150 concurrenten heb. Dat maakt de uitdaging een stuk spannender en groter, want op het smalle parcours moet ik echt mijn plek opeisen.” Op de vraag of hij volgend jaar weer deel gaat nemen aan de Jeugdtour van Assen is hij duidelijk. “Absoluut, een evenement met zoveel tegenstand zorgt er voor dat ik straks goed voorbereid aan het seizoen kan beginnen. Daarnaast is het erg gezellig, dus ik ben er zeker weer bij volgend jaar.” Jelle reed dinsdag bij de nieuwelingen de wedstrijd wel uit, maar wist geen plekje in de top twintig te bemachtigen.

De 14-jarige Caya Krol uit Heerde is voor de derde keer actief op het internationale wielertoernooi. De renster, die uitkomt voor Hanzerenners Zwolle, ziet de jeugdtour vooral als een mogelijkheid om zich te meten met de kwalitatief sterke buitenlandse renners. “De buitenlandse renners zorgen er voor dat het niveau omhoog wordt geschroefd. Dit toernooi is voor mij dus een perfecte gelegenheid om me op een goed niveau te laten zien. De onderlinge strijd tussen de deelnemers vind ik het mooist.”

Voor de gebroeders Harro (17) en Ron Groeneveld (15) uit Zalk is de jeugdtour alles behalve een nieuwe ervaring. Voor de twee Hanzerenners is het inmiddels al de vijfde keer dat zij deelnemen. Harro ziet het dan ook vooral als een gezellig familie-uitje. “Natuurlijk wil je altijd en overal winnen en in mijn categorie junioren wil ik ook deze week minimaal een keer in de top vijf eindigen. Dat is echter niet het belangrijkste. Het leukste van deze week is dat we met de familie op pad zijn.” Ron beaamt de woorden van zijn broer. “Het draait voornamelijk om de gezelligheid. Met de familie, maar ook met de andere renners. We spreken bijvoorbeeld ook de buitenlandse renners die we maar één keer in de zoveel tijd zien. Dat is in mijn ogen de charme van dit evenement.’’ Zaterdag wordt de jeugdtour afgesloten met een tijdrit op de wielercamping in Assen.

Wielrennen, Hanzerenners Zwolle, Jette de Groot, Miguel van Tintelen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws