Hanzerenners dolblij met optreden in Ster

| 04-03-2017

Voor Hanzerenners Zwolle is de 57ste editie van de Craft Ster van Zwolle zaterdag zeer goed verlopen. De Zwolse wielervereniging had een wildcard gekregen en maakte daar dankbaar gebruik van. Acht Hanzerenners gingen van start op het Grote Kerkplein en daarvan haalden er twee de finish. “Ik ben echt super blij”, reageert Heini Koornberg, die als 90ste de eindstreep passeerde. Niet ver achter hem zat ploegmakker Simon Broekhuis (105). “Dit is echt fantastisch. Fenomenaal”, aldus Broekhuis.

© Annet van Raalten

Op het Grote Kerkplein, ruim een half uur voor de start, genieten de hoofdrolspelers van Hanzerenners Zwolle al volop. Na de presentatie op het podium komt geboren en getogen Zwollenaar Paul Talens superlatieven tekort. “Dit is ultiem: start en finish in je eigen stad. Ik heb de Omloop van de IJsseldelta een keer gereden, maar dit is ‘level up’. Dit is een droom die uitkomt. Op het Grote Kerkplein hier op het podium. Dit is fantastisch. Mijn dag kan nu al niet meer stuk”, aldus Talens, die de wedstrijd uiteindelijk niet weet te voltooien. En datzelfde geldt voor ploeggenoot Kamiel Vleeming. De geboren Utrechter, die inmiddels twee jaar in Zwolle woont, staat kort voor de start met gezonde spanning op het Grote Kerkplein. “Ik verwacht een hele mooie koers, maar ook een gespannen en nerveuze wedstrijd. En ik hoop dat ik er zo lang mogelijk bij kan blijven”, stelt Vleeming.

Voor Kamiel Vleeming verloopt zijn allereerste Ster van Zwolle lange tijd volledig naar wens, maar in het zicht van de haven wordt hij toch uit koers gehaald. “Het ging op zich wel redelijk, maar bij Kampen ging het opeens hard en waren mijn benen leeg. Flink balen”, aldus de Hanzerenner. “Ik dacht toen ik in Kampen was dat ik hem uit kon gaan rijden, maar helaas mocht net niet zo zijn. Volgende keer beter.” In tegenstelling tot Vleeming lukt het de Zwollenaren Heini Koornberg en Simon Broekhuis net wel om opgenomen te worden in de uitslag van de Craft Ster van Zwolle. “Het is gelukt. Daar ben ik heel blij mee”, vertelt Koornberg. “Het eerste deel ging eigenlijk heel rustig, maar na de doorkomst in Zwolle is het alleen nog maar hard gegaan. Het brak continue in waaiers uit elkaar en dan kwam het weer bij elkaar. Maar goed, toen ik bij Zalk was zat ik goed in het peloton en wist ik dat ik hem uit ging rijden.”

© Annet van Raalten

Aan aanvallen denken de Hanzerenners tijdens de Ster geen moment. “Het is vooral heel veel volgen als het zo hard gaat. Dit is landelijke competitie, dus dan is dit voor ons het maximaal haalbare. Dan mag je gewoon heel blij zijn dat je in het peloton kunt uitrijden”, aldus een super blije Heini Koornberg. Kort bij hem staat Simon Broekhuis, die eveneens straalt van oor tot oor. “Tot aan Kampen wilde het wel, daarna ging het kaarsje snel uit. Ik was helemaal leeg, maar ik ben wel gefinisht. Het laatste stuk was het alleen nog een kwestie van harken op de kant. Gelukkig hield ik het vol. Super”, reageert Broekhuis, die trots is op al zijn ploeggenoten. “Ik denk dat wij met zijn allen goed hebben gereden.”

Rick Mensink
Daar waar het complete team van Hanzerenners Zwolle nageniet van de wedstrijd, valt er iets verderop bij Rick Mensink (NWV Groningen) minder te lachen. Al is er van teleurstelling geen sprake, want voor de start weet hij zelf dat het niet zijn dag wordt. “Ik heb mij dit jaar niet optimaal voorbereid. Mijn masterstudie kreeg de afgelopen periode even voorrang, dus ik zie wel waar het schip strandt”, zegt de 22-jarige Zwollenaar op het Grote Kerkplein. En zijn vooruitblik blijkt realistisch. Mensink wordt op hetzelfde punt als Kamiel Vleeming uit koers gehaald. “Ik was een beetje op een onhandig moment gestopt om te plassen, waardoor ik achter een breuk zat en dat kostte veel kracht. En na Genemuiden ging het vol op de kant en toen was het voor mij gewoon klaar.”

Zie ook:
Fabio Jakobsen wint Craft Ster van Zwolle
Videoreportage 57ste Craft Ster van Zwolle
57ste Craft Ster van Zwolle in 68 foto's

Wielrennen, Ster van Zwolle, Rick Mensink, Hanzerenners Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws