Guus Hiddink krijgt oeuvreprijs in Zwolle

| 15-05-2015

Bondscoach Guus Hiddink is vrijdag in het IJsseldelta Stadion in Zwolle verrast met de Rinus Michels Oeuvreprijs. Hiddink kreeg de award uit handen van Leo Beenhakker voor zijn gehele trainersloopbaan en voor het uitdragen van de naam en faam van het Nederlandse voetbal in binnen- en buitenland. “Ik merk dat ik enigszins geëmotioneerd ben, omdat het een waardering is van mensen die het Nederlands voetbal een warm hart toedragen”, reageert Hiddink.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Naast Hiddink en Beenhakker waren er maar liefst 1.400 trainers/coaches uit zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal naar Zwolle gekomen. En zij waren daar voor de dertiende editie van het Nederlands Trainerscongres. De thuishaven van PEC Zwolle fungeerde voor het vierde jaar op rij als decor voor het congres dat jaarlijks wordt georganiseerd door de CBV en de VVON, in samenwerking met het vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB. De voetbaltrainers uit heel het land werden vrijdagochtend allereerst welkom geheten door VVON-voorzitter Arnold Westen en CBV-voorzitter Han Berger. Vervolgens kregen de oefenmeesters een demonstratietraining te zien met in de hoofdrol de spelers van PSV onder 17 jaar. Deze veldtraining stond onder leiding van hoofd opleiding Art Langeler.

Rond de klok van twaalf uur gaf Langeler het woord over aan Jan Gösgens, trainer van Feyenoord onder 18. Samen met zijn collega’s Gaston Taument, Ulrich van Gobbel, Davey van den Berg en keeperstrainer Patrick van Seeters verzorgde Gösgens eveneens een demonstratietraining. De spelers die de training afwerkten waren de jongens van Feyenoord onder 13 jaar. Deze jonge ploeg van voormalig Feyenoord-aanvaller Gaston Taument had een dag voor het Nederlands Trainerscongres nog de bekerfinale tegen Vitesse met 3-1 verloren, maar werkte desondanks een vlekkeloze training af in Zwolle. Na afloop van de twee demonstratietrainingen stond er voor alle trainers een lunch klaar.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Het programma ging om 14.15 uur verder met de uitreiking van de Rinus Michels Awards, onder leiding van presentator Kees Jansma. Allereerst werd de jeugdopleiding van DVS ‘33 (Ermelo) uitgeroepen tot de beste van alle amateurverenigingen in Nederland. Na vijf keer op rij Feyenoord/Excelsior kreeg AZ ditmaal de award voor beste jeugdopleiding in het betaald voetbal. Adrie Poldervaart van VV Zwaluwen werd verkozen tot beste amateurvoetbaltrainer van Nederland. En tot slot ging de meest prestigieuze award naar Phillip Cocu. De PSV-trainer werd verkozen tot beste coach. Hij kreeg de voorkeur boven Fred Rutten (Feyenoord), Peter Bosz (Vitesse), Ron Jans (PEC Zwolle) en Ruud Brood (NEC).

Phillip Cocu kreeg de award uit handen van niemand minder dan bondscoach Guus Hiddink. “Ik weet nog goed dat ik Phillip voor het eerst tegenkwam. Ik was toen jeugdtrainer bij De Graafschap en zag een manneke van twee turven hoog met een tasje onder zijn arm lopen. Dat was Phillip. En sindsdien ben ik hem altijd blijven volgen”, vertelt Hiddink, die ook weet dat Cocu een moeilijke start kende bij PSV. Mede daarom bedankte de prijswinnaar allereest de Brabantse club voor de kans die het hem de afgelopen twee jaar heeft geboden. “Wij hebben een lastige weg bewandeld. Vorig seizoen is er veel jeugd ingepast en dat heeft geleid tot een roerige periode. Maar de club is mij gelukkig blijven steunen en daar plukken wij nu de vruchten van”, stelt de 45-jarige Eindhovenaar, die zichtbaar blij was met de award en tot slot nog nadrukkelijk alle andere leden van de technische staf van PSV bedankte.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Aansluitend aan de uitreiking van de vier Rinus Michels Awards gaf Kees Jansma het woord aan CBV-voorzitter Han Berger, die op zijn beurt zijn voorganger Leo Beenhakker naar voren haalde. “Leo is over drie verschillende periodes in totaal negen jaar voorzitter geweest van de CBV. Hij is absoluut een boegbeeld voor het Nederlandse trainersgilde en mede daardoor tijdens de ledenvergadering van de CBV in maart benoemd tot erevoorzitter.” Voor de 1.400 aanwezigen op de tribune aanleiding voor een staande ovatie, als blijk van waardering voor de verdiensten van Beenhakker. “Hartelijk dank voor dit warme applaus”, reageert Beenhakker, die kort daarna de oeuvreprijs uitreikte aan Guus Hiddink. “Ik ken Guus sinds 1964 en heb in de jaren daarna een warme vriendschap met hem opgebouwd. Hij heeft een uiterst succesvolle carrière gehad, waar hij alleen nog even een kroontje op moet zetten. Maar dat gaat lukken”, aldus Leo Beenhakker.

Voor Hiddink kwam de award als een complete verrassing, want hij was immers alleen gevraagd om een prijs uit te reiken aan Philip Cocu. “Ik ben zeer trots op deze oeuvreprijs en wil iedereen bedanken die mij in al die jaren heeft gesteund.” De dertiende editie van het Nederlands Trainerscongres ging vervolgens verder met een velddemonstratie ‘athletic skills’ door René Wormhoudt. En het trainerscongres werd afgesloten met een interessante demonstratietraining van Andries Ulderink en Jaap Stam, de oefenmeesters van Jong Ajax.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Voetbal, KNVB, Coaches Betaald Voetbal, Ron Jans, PEC Zwolle, Trainerscongres, IJsseldelta Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws